Участие на РК "Цанко Дюстабанов" на НД "Традиция" на възстановка в Благоевград, "Илинденски камбани" © РК "Цанко Дюстабанов"

В Новата махала през май – възстановка на битката на четата на Христо Патрев от 1876 г.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Участие на РК "Цанко Дюстабанов" на НД "Традиция" на възстановка в Благоевград, "Илинденски камбани" © РК "Цанко Дюстабанов"
Участие на РК „Цанко Дюстабанов“ на НД „Традиция“ на възстановка в Благоевград, „Илинденски камбани“ © РК „Цанко Дюстабанов“

Представители на Национално дружество „Традиция“ от страната и местни читалища ще се включат в историческа възстановка на събитията, състояли се през Априлското въстание от 1876 г. в габровското село Нова махала. Организатор е клонът на дружеството в Габрово, който носи името на Цанко Дюстабанов.

Живата картина се казва „Последните пушки на Априлското въстание в Габровския край – Битката на четата на Христо Патрев“. „Ще пресъздадем съзаклятие, сформиране, заклеване и битка на четата на Христо Патрев – шипченец, войвода, който се бори за свободата на България и бива предаден и убит. Освен известната чета на Цанко Дюстабанов, по същото време се сформира и четата на Христо Патрев, която обаче е по-малко позната“ – сподели за Габрово Daily Антон Колев, секретар на РК „Цанко Дюстабанов“ към НД „Традиция“.

Историческата възстановка ще се състои на 4 май от 11:30 часа в центъра на квартал Нова махала. Очаква се да се включат около 80 души.

Организаторите се обърнаха към Габрово Daily, за да отправят покана към евентуални партньори и спонсори – търси се фотограф и озвучаване за събитието. При желание да помогнете може да се свържете със секретаря на регионалния клон на дружество „Традиция“ в Габрово – Антон Колев, 0879 85 38 98 или имейл tradicia.gabrovo@abv.bg.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.