Драматичен театър Габрово с нова премиера за балканската орисия

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

На 14 март предстои премиерата на най-новия спектакъл на Драматичен театър Габрово – „Белградска трилогия“ на режисьорката Ана Батева. Спектакълът ще се играе от 19:00 часа на голяма сцена в Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Предвидена е и втора премиерна дата на 15 март от 19:00 часа на сцената на театъра. Следващата дата е 28 март от 19:00 ч.

„Белградска трилогия“ ще ви накара да се запитате какво е да си роден на Балканите? Орисия, съдба или борба да оцелееш на кръстопът между изтока и запада? Преследване на красивата и подредена като коледна картичка „чужда“ действителност и бягство от непредсказуемата избухливост на мрачното „наше“ ежедневие. И там в далечното чуждо, осъзнаваме с болка, смях и тъга, че това, което най-много ни липсва, е това, от което сме избягали – от собствения си живот.

Постановката е създадена по едноименната пиеса на сръбската писателка и драматург Биляна Сръблянович в превод на Ана Батева. Участват актьорите от габровската трупа: Светослав Славчев, Димо Димов, Петко Койчев, Адриана Димова, Таня Йоргова, Поля Йорданова, Найден Банчевски, Анатолий Ставрев, Любомира Башева и Марио Василев. В постановъчния екип влизат: Гергана Лазарова – Рънкъл – сценография и костюми, Стефан Здравески – музика, Христо Христов – плакат и дизайн и Валери Радев – помощник-режисьор.

Коя е Биляна Сръблянович?

Определят авторката на пиесата Биляна Сръблянович като една от жените на столетието според класация на сп. „Нюзуик“ от 2001 г. Тя завършва драматургия във Факултета по драматични изкуства в Белград, където работи като асистент на проф. Филип Давид. По-късно става професор в същия факултет. Пише първата си пиеса „Белградска трилогия“ през 1995 г. Следват пиесите: „Семейни игри“, „Супермаркет“, „Америка, част втора“, „Скакалци“, „Този гроб е твърде малък за мен“. Преведени са на близо 20 езика и се играят в над 50 театри по света.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.