Балканска треска с Теодосий Спасов, Влатко Стефановски и Мирослав Тадич в Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Balkanska_treskaУникална балканска вечер с музикантите Теодосий Спасов, Влатко Стефановски и Мирослав Тадич очаква габровци на 12 май. Концертът започва от 19.00 часа в зала „Възраждане“.

Билети могат да се закупят от 3 до 11 май (в работните дни) на касата на Дом на културата „Емануил Манолов“ (от 10 до 14 часа и от 15 до 18 часа), а в деня на концерта 12 май – от 10 до 19 часа на касата на зала „Възраждане“.

Цената на билета е 8 лева.

Теодосий Спасов започва своето ранно обучение на кавал в Музикално училище в Котел и продължава образованието си в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Той е развил свой уникален стил на свирене на кавал, като синтезира традиционния фолклор с джаз, фюжън и класическа музика.

Повече от 30 години Теодосий Спасов участва в турнета в Европа, Азия, Близкия Изток, Австралия, Канада и САЩ. През 1994 г. свири с „Мистерията на българските гласове” и печели награда „Грами“. През април 1995 г. списание Newsweek публикува статия „Най-доброто от Изток“, в която го отбелязва като най-талантливия източно-европейски музикант „Спасов… не просто оцелява през пост-комунистическата културна пустош. Той всъщност е създал нов музикален жанр.“

Теодосий Спасов е записвал тематична музика заедно с известните италиански композитори Карло Силиото и Енио Мориконе, свири и с други известни джаз музиканти, включително с тромпетиста Уинтън Марсалис.

Влатко Стефановски е роден през 1957 г. в Прилеп (Македония). Започва да свири на китара на тринадесет години. Като тинейджър създава легендарната фюжън група „Леб и Сол”, която е сред най-разпознаваемите имена на музикалната сцена в бивша Югославия. От средата на 90-те години изгражда успешна музикална кариера и записва забележителни солови изпълнения. През последните няколко години свири и записва на много места по света с изявени артисти като Томи Емануел, Сточело Розенберг, Гибони, Ян Акерман, Теодосий Спасов, Стефан Миленкович, Кудси Ергюнер, Боян Z и Ману Каче. Неговите последни творби включват музика за филми, театри и балет.

Като солист Влатко Стефановски свири и записва с редица оркестри и ансамбли, сред които са Лондонският симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър MDR Лайпциг, Виенския оркестър Tonkunstler, Биг Бенд RTV Любляна и др. Със своето Трио, Влатко Стефановски свири по цял свят.

Мирослав Тадич завършва основно образование в САЩ, а преди това е учил в Италия и в родината си Югославия. Изпълнява и записва в широк диапазон от музикални стилове, простираща се от периода на бароковата и класическата музика до блус, джаз, рок и етно музика. Записва и свири в съвместни проекти с Марк Нозиф, Оркестъра на Операта в Лос Анжелис, Пласидо Доминго, Лондонски симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър MDR Лайпциг, Хауърд Леви, Йоахим Кюн, Влатко Стефаноски, Братя Теофилович, Кудси Ергюнер, Теодосий Спасов, Ашиш Кан и много др.

Композира солова и камерна музика (Les Editions Doberman-Yppan), създава музиката за редица филми, танци и театрални постановки. В последно време завършва музиката за хърватския филм „Седемдесет и два дни“ от Данило Шербеджия. От 1985 г. насам е професор в престижния калифорнийски Институт по изкуства в Лос Анджелис.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.