Момчил Цонев: Балканджиите са сърцето на България

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Facebook група: Балканджии – сърцето на България

Автор: Момчил Цонев

Текстът е публикуван в групата Балканджии – сърцето на България като приветствие към новите членове на инициативата за култура, туризъм и история на селищата в трите области Велико Търново, Габрово и Ловеч.

„Добре дошли в страницата Балканджии и групата Балканджии – сърцето на България на всички, които обичат Балкана. Аз съм Момчил Цонев и създадох тази инициатива, защото искам да видя нашите градове да работят заедно за по-доброто си бъдеще. Аз съм журналист и писател, създател съм на новинарския сайт Габрово Daily и на международния фестивал за улични изкуства 6Fest Gabrovo, един от създателите и авторите на историческата поредица Габрово – живият град. От Габрово съм, но имам корени и дълбоко в Севлиевския Балкан, познавам духа и историята на нашия край, обичам културата му и мога със сигурност да кажа – балканджийският край от Тетевен на запад през Троян и Габрово до Велико Търново, Трявна и Елена на изток е сърцето на България.

Имаме общи черти, обединява ни природата на Балкана, балканджийската архитектура е една и съща, развивали сме се като най-българската част на България – културно и стопански. Където и да отидеш, все са стари занаятчийски и културни центрове – Габрово, Троян, Тетевен, Трявна, Елена… Богати, горди, образовани и предприемчиви планински градове и хора.

Да, често в миналото нашите градове са се съревновавали – дали габровци или троянци произвеждат по-добра керамика, откъде да мине железницата през Балкана – през Габрово или през Трявна, а съревнованието между Габрово и Севлиево е влязло в анекдотите.

Но пък колко много неща ни обединяват. Вече изредих някои от тях. Но има и още. Всеки от нас има роднини в някое съседно селище. Аз имам в Габровско, Севлиевско и чак Търновско. Едно време нашите предци са обикаляли района не само по търговия и работа, но и за да отпразнуват събора на някое съседно селище, събирали са се на една маса и на едно хоро. Легенда разказва, че след османското нашествие болярите от Търновград бягат към Габровския Балкан – така болярката Божана от старопрестолното Търново основава село Боженци, а нейният син Рачо Ковача основава Габрово. Поетът Петко Славейков е роден в Търново, но свързва живота си с Трявна, пише и история на Габровското училище, основано от Васил Априлов. След Освобождението множество балканджии от колиби, махали и селища високо в планината се преселват в по-големите селища и градове в по-равнинния Предбалкан.

Днес живеем в три съседни области – Велико Търново, Габрово и Ловеч. Основните ни градове са Априлци, Бяла черква, Велико Търново, Габрово, Горна Оряховица, Дряново, Елена, Килифарево, Ловеч, Лясковец, Павликени, Севлиево, Тетевен, Троян, Трявна. И като тръгнеш с колата, всяко населено място в балканджийския край е на 30-60 минути път. А познаваме ли се? Сякаш не толкова добре, както в миналото. Ходим ли си на гости? Май не много често. Ходим си по празници. Бил съм на повечето по-големи празници и фестивали в нашия край – Карнавала в Габрово, Панаира на занаятите в „Етър“-а, Празника на тиквата в Севлиево, Празника на еленския бут в Елена, Празника на сливата в Троян, Празника на сланината в Априлци, на Голяма Богородица в Троянския манастир в Орешака, Независимостта на България и Нощта на Самоводската чаршия във Велико Търново, на пазарен ден или панаир в Горна Оряховица, Павликени, Дряново… Но има и още събития, изложби, концерти, кино, фестивали. За всички тях искам да разказваме заедно в “Балканджии – сърцето на България”. И за природата, историята, туризма на нашия край. Има един много хубав израз на сайта Дестинация Дряново (Destination Dryanovo) – дряновския кРАЙ. За всички нас нашият регион е балканджийският кРАЙ.

Но освен да си ходим на гости за празници и делници, можем и заедно да се развиваме. Заедно от Габрово и Велико Търново да правим култура и бизнес. Заедно от Троян и Ловеч да правим туризъм. Заедно от Трявна и Елена да почитаме историята си. Общи събития, общи организации, общи фирми, общи партньорства. Един кРАЙ сме и заедно градовете от трите области Велико Търново, Габрово и Ловеч ще сме по-силни.

Бъдете активни в групата, споделяйте снимки, събития и истории, поканете приятелите си, разкажете за нас и инициативата. На добър час!“

Момчил Цонев


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.