Истории на възрастни хора от Габровско вдъхновяват аудиопредставлението „Сънят на сезоните“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Представлението за слушане „Сънят на сезоните“ ще има своята радиопремиера на 29 октомври от 21:30 ч. в предаването “Аларма” по програма “Христо Ботев” на Българското национално радио. След премиерата представлението ще може да бъде слушано онлайн в сайта “Сторник” (stornik.org).

Произведението е вдъхновено от житейски истории на възрастни хора, интервюирани през април тази година в 10 населени места, част от които в община Габрово – с. Гъбене, Враниловци, Драгановци и Яворец. Контактът с възрастните хора в Габровско е осъществен благодарение на инициативата на Община Габрово „Приеми ме на село“. Останалите интервюта са взети в села в Карловско, както и в градовете Плачковци, Етрополе и София. Интервюиращ е Момчил Цонев – журналист, писател и създател както на „Сторник“, така и на местните „Габрово Daily“, „Онлайн музей на Габрово“ и книжната поредица „Габрово – живият град“.

Екипът на представлението

Автор на художествената идея и концепцията за представлението “Сънят на сезоните” е актрисата Мануела Саркисян (Варна, София). В ролите влизат актьорите Маргарита Петрова, Веселин Петров и Мануела Саркисян, както и самият драматург Радослав Чичев и Василена Камбурова, която е само на 7 години. Музиката и звуковата среда са създадени от Александър Евтимов – Шаманчето и Александър Даниел. Художник на визията на материалите за произведението е Миглена Папазова.

Представление за слушане „Сънят на сезоните“

В разговорите с възрастните хора екипът търси преломни моменти в живота, примери за извор на сила, смисъла зад появата на трудности, бушуващи чувства и преживявания. Така се събира огромен материал от лични разкази, дори споделени поетични и прозаични произведения, които стават вдъхновение при създаването на драматургичния текст на пиесата, чийто автор е Радослав Чичев – радиожурналист и писател.

Сайтът „Сторник“ представя и оригиналните видеоинтервюта

Освен самото аудиопредставление, в сайта “Сторник” (stornik.org) ще могат да бъдат гледани и оригиналните документални видеоинтервюта с възрастни хора. Сайтът е създаден именно, за да събира, дигитализира и популяризира лични, семейни, родови и селищни истории, както и народни обичаи, стари думи и песни и др.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” и в партньорство с две инициативи, които свързват младежи с възрастни хора в села от различни краища у нас – “Приеми ме на село” на Община Габрово и “Резиденция Баба”, вестник “Трета възраст” и “Фотопавилион”.

За повече информация може да следите събитието във Facebook https://www.facebook.com/events/3055906018058652   и сайта “Сторник” https://stornik.org/ .  


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.