Вход свободен в ЕМО „Етър“ за Андреевден

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Етнографски музей на открито "Етър" - Габрово
© Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово

ЕМО „Етър“ ще отбележи Андреевден на 30 ноември с вход свободен. В 10:30 – 11:00 и в 13:30-14:00 часа на посетителите ще се раздава варена царевица, за да се спази обредната традиция.

Свети апостол Андрей е първият Христов апостол, брат на свети апостол Петър.

В народните представи празникът е преломът на времето в годината. Денят започва да наедрява, колкото едно царевично или просено зърно. В нощта срещу Андреевден всяка стопанка сварява царевица, грах, боб или друга култура, която наедрява, за да набъбва всичко, което се сее. На този ден всеки трябва да хапне от варивото, за да е здрав през годината, да му е пълен животът и къщата, да му върви на добре. На трапезата се слага прясно приготвена питка с тестен кръст по средата.

Денят празнуват и невестите, които не са се отродили още – да нарастват като деня и семената, да забременяват, да раждат здрави и хубави деца. Апостол Андрей се смята и за господар на мечките, а Андреевден е наричан още Мечинден. За мечката се хвърля нагоре през комина варено жито, царевица, просо или боб с думите: „На ти, бабо Мечо, варен кукуруз, да не ядеш суровия”. С тези думи българинът се надява да умилостиви животното, да дойдат късметът и плодородието, да предизвика доброто.

По информация от ЕМО „Етър“ – Габрово


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.