Етнографски музей на открито "Етър" Габрово © ЕМО "Етър"

На варена царевица и нахут канят в „Етър“-а за днешния празничен Андреевден

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Етнографски музей на открито "Етър" Габрово © ЕМО "Етър"
Етнографски музей на открито „Етър“ Габрово © ЕМО „Етър“

На варена царевица и нахут канят от Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово за днешния празник Андреевден. Дегустациите ще бъдат от 11:30 и от 13:30 ч. на 30 ноември 2017 г.

В старо Габрово денят бил посветен на мечката. В българските поверия мечката е враг на вълците. Тя предпазва от болести, при уплаха или треска с мечи косъм кадят болния. Носенето на амулети от части от мечката е свързано с вярата в способността на животното да предпазва от болести.

ОЩЕ ЗА АНДРЕЕВДЕН ВИЖТЕ ТУК

Андреевден е

Култът към мечката съществува и при останалите славянски народи. Към праславянската епоха може да бъде отнесен мотивът за връзката на мечката с граха, който се среща при източните и западните славяни. Предполага се, че този мотив е свързан с обичая на Андреевден да се варят бобови и царевични зърна, разказват от ЕМО „Етър“ Габрово.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.