АЕК „Етър“ представя „Как оживява дървото – зооморфни мотиви в художественото обработване от Троянско“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Изложба "Как оживява дървото - зооморфни мотиви в художественото обработване от Троянско" в АЕК "Етър"
Изложба „Как оживява дървото – зооморфни мотиви в художественото обработване от Троянско“ в АЕК „Етър“

Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства – Троян гостува в АЕК „Етър“ – Габрово с изложбата „Как оживява дървото – зооморфни мотиви в художественото обработване от Троянско“.

Официалното откриване ще бъде на 20.11. 2015 г. /петък/ в 11.30 ч в изложбената зала на АЕК „Етър“. На него ще присъстват и авторите уредници на изложбата от град Троян. Изложбата ще бъде в АЕК „Етър“ до края на м. януари 2016 г.

Идеята на изложбата е да се покажат зооморфните мотиви в различните етапи от развитието на дървообработващите занаяти, различната интерпретация на животинските видове, разнообразния начин и място, където те са претворени.

Животински мотиви, реалистични и стилизирани, могат да се видят, както по солници копанки, чаши, кутели, кутии, геги, хурки, така и по-късно в дърворезбените пана, че даже и върху гъдулки и гайди.  Всички тези същества носят специфично символно значение, основания за чието тълкуване намираме както в християнските обяснения за света, така и в езическо-фолклорните представи.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.