„Етър“-а в Габрово вече не е комплекс, а етнографски музей на открито

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Етнографски музей на открито "Етър" - Габрово
Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово

Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ вече ще се нарича Етнографски музей на открито „Етър“, каквото име носеше от 1997 до 2006 г. (вижте повече за историята по-долу). Решението беше окончателно прието на заседание на Общинския съвет в Габрово. Промяната няма да измени досегашната му дейност, съобщават от Община Габрово.

На 1 януари 1966 г. като самостоятелен институт е обособен Етнографски парк-музей „Етър“. Първият му директор е Лазар Донков. На 15 юни 1997 г. с решение № 86 на Общински съвет – Габрово се преименува в Етнографски музей на открито „Етър“- Габрово. На 26 януари 2006 г. ЕМО „Етър“ е преименуван на Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“. Повече за „Етър“-а може да прочетете в Онлайн енциклопедия Габрово тук.

Смяната на името е следствие на промяна в Закона за културното наследство през 2009 година, който изисква всички музеи да изработят нови правилници за устройството и дейността си. Съгласно чл.17, ал. 2, т. 4 и чл. 29, ал.1, т.3 и ал.2 от ЗКН, Общински съвет приема Правилник за устройството и дейността на общинските музеи, след съгласуване с министъра на културата.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.