Църквата "Св. Пророк Илия" в село Боженци © bulgariatravel.org

Иманяри посегнаха на църквата в село Боженци

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Църквата "Св. Пророк Илия" в село Боженци © bulgariatravel.org
Църквата „Св. Пророк Илия“ в село Боженци © bulgariatravel.org

Неизвестен е разкопал и повредил стълбите пред входа на църквата „Свети Пророк Илия“ в габровското село Боженци, съобщават от МВР Габрово.

Вандалският акт, най-вероятно от иманяри, е бил извършен в периода 20-26 януари 2019 г. Сигналът е получен в МВР Габрово на 26 януари 2019 г.

Църквата в село Боженци е построена през 1839 – 1840 г. Мястото за храма и инициативата е на дядо Иван Топала, разказват от МАИР „Боженци“. Той дарява най високото място в селото – да се вижда отдалеч и да се чува камбанния звън надалеч. Средствата за построяването й са събрани от хората в селото, околността и от Габрово. Всички хора в селото се включват без изключение, според възможностите си. Местните хора са горди, със самочувствие на богати и свободни хора. Вероятно затова, макар и официално под чужда власт те имат предпочитания към светците победители, конници, а не към светците мъченици. За покровител на своя храм те избират Св. Илия – светецът, който владее огъня, бурите, гръмотевиците.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Крими

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.