Прокуратурата в Габрово отказва да образува наказателно производство за побоя на ученичка

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Снимката е илюстративна. Pixabay

Районна прокуратура – Габрово отказва да образува наказателно производство спрямо 15-годишното момиче, нанесло побой на друго момиче в центъра на Габрово на 10 март, съобщават в прессъобщение от Окръжна прокуратура Габрово.

Прокуратурата изпраща преписката на Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Габрово за прилагане на възпитателни мерки спрямо ученичката. Причината е, че извършителката е непълнолетна и до момента не е имала противоправни прояви. Според прокуратурата побоят е извършен поради „лекомислие, без достатъчно добра преценка за неговата обществена опасност и запретеност, както и за последиците от него и отзвука му в обществото“. Според прокуратурата спрямо непълнолетното момиче успешно биха могли да бъдат приложени възпитателни мерки по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Постановлението подлежи на обжалване пред Окръжна прокуратура – гр. Габрово.

Припомняме, че Районна прокуратура – Габрово се самосезира и разпореди проверка за побоя, след като в социалната мрежа Facebook се появи видеозапис от инцидента, а bTV направи репортаж по случая. Подробности за инцидента може да прочетете в статията на Габрово Daily тук.

Какво установи проверката на прокуратурата в Габрово

15-годишното момиче и 13-годишната пострадала са били приятелки, но отношенията им се влошили. На 10 март 2019 г., по инициатива на 15-годишната ученичка, двете се срещнали в централната градска част. С тях били и трима други техни познати  ученици. При срещата по-голямата заявила, че ще набие бившата си приятелка, защото интригантствала и се опитвала да я скара с нейни приятели. Започнала да й нанася удари с ръце и крака по тялото и да я скубе, съборила я на земята, където продължила да я удря и рита по тялото и главата. През цялото време пострадалата не отговаряла на ударите, а само молела да престане да я бие. Побоят бил заснет от други момичета по настояване на извършителката. От побоя на 13-годишното момиче са причинени леки телесни повреди.

След побоя: областен, кмет, директори на училища в Габрово на обща среща

Побоят на ученичка провокира и среща за превенцията на рисковото поведение, в която участваха областният и заместник-областният управител, кметът на Община Габрово, директорът на ОД на МВР – Габрово, началникът на РУО – Габрово и всички директори на училища от Габрово, съобщават от пресцентъра на Областната администрация.

Бел. ред. Габрово Daily няма да публикува никаква част от самото видео с побоя по етични причини.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Крими

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.