МВР съветва: Как да предпазим дома и имуществото си от крадци по време на празниците

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Вземете мерки за предпазване на жилището и ценните вещи преди заминаване на път по празниците, съветват от МВР. Обикновено извършителите на кражби предварително проучват района и жувущите там. Обект на тяхното внимание са предимно жилища, разположени на ниските етажи. Крадците търсят най-често пари, злато, сребро и скъпа техника като лаптопи, мобилни телефони, таблети и други. Малките по обем вещи дават възможност на крадците да се измъкнат бързо и да се отдалечат незабележимо, без да правят впечатление на случайно срещнат Ваш съсед.

Какви са съветите на криминалистите

За СИГУРНОСТТА НА НАШИЯ ДОМ

1) Да запазим дискретност относно предстоящите си планове! Споделянето на намеренията за отсъствия от дома с широк кръг от хора не е препоръчително.

2) При напускане на дома за празниците, парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището без съответните мерки за сигурност. Интерес за крадците предизвикват: пари, накити от благороден метал и компактната техника – видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати.

3) Оставете осветлението включено, ако жилището ще е празно само за една нощ! Ако отсъствието ще е по-дълго, се погрижете да затворите добре всички врати и прозорци. Осигурете близък, който да наглежда жилището.

4) Не оставяйте ключове от дома си на леснодостъпни места! Заключвайте дома си, дори когато излизате за малко.

5) Бъдете внимателни кого и как пускате вкъщи! Доносниците на крадците са най-разнообразни.

6) Как да реагирате, ако намерите жилищесто си разбито? Не влизайте в жилището и не пипайте нищо. До идването на дежурната оперативна група пазете никой да не влиза в жилището и нищо да не се пипа и размества в него, още повече че крадецът може да е още вътре, а заварен на местопрестъплението – да прояви агресивност.

Когато дойдат полицейските служители, се старайте да им помагате, като посочите точно мястото на липсващите вещи, вида и количеството им.

ЗА СИГУРНОСТТА ПО ВРЕМЕ НА ПАЗАРУВАНЕ

1) Добре е да не се носят големи суми пари, а ако все пак се налага – да бъдат разделени на части и поставени на различни места. При разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се изостря вниманието и интереса на джебчиите.

2) При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото, отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат.

3) Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали е по врема на пробване на дреха, хапване в заведение или просто почивка.

4) При ползване на банкомат закрийте клавиатурата с ръка! Уверете се, че човекът зад Вас няма видимост. Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки. Важно е банковата карта и пин кодът да не се съхраняват на едно и също място.

5) Не оставяйте във външни джобове на яке или друга дреха ценни вещи или пари!

6) Когато паркирате автомобилите си, не трябва да оставяме в тях на видно място скъпи вещи, техника, чанти с пари или документи! В автомобила не се оставят на видно място кашони или опаковки.

7) Избирайте място за паркиране на колата на добре осветени, многолюдни места и винаги, при възможност, на охраняеми паркинги и гаражи.

С цел опазване на обществения ред, ОДМВР – Габрово ще предприеме всички нужни мерки за засилване на полицейското присъствие в районите, където ще има по-голямо струпване на хора – търговски центрове, гари, автогари, площади, храмове.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Крими

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.