Иван Хаджиберов

5 март 1934 г. – умира индустриалецът Иван Хаджиберов

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Иван Хаджиберов
Иван Хаджиберов. Източник: Габрово – живият град

На 5 март 1934 г. в Габрово умира индустриалецът Иван Хаджиберов. Хаджиберов ще остане в паметта на габровци като създател на първата в България фабрика за производство на фини вълнени платове и на първата българска водноелектрическа централа за индустриални нужди, изцяло изградена с български капитали.

Ще ви разкажем любопитни подробности за емблематичния индустриалец по статията от Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki:

Първата електрическа крушка в България

През 1891 г. Хаджиберов пътува до Германия, за да закупи тъкачни станове, и донася динамо с няколко електрически крушки с въгленови жички. Чрез динамо и водната сила на Янтра Хаджиберов светва в старата воденица на баща си първата електрическа крушка в България.

Първата в България фабрика за производство на фини вълнени платове

През 1892 г. Ив. Хаджиберов в съдружие с Андрей Хр. Момерин строи първата в България фабрика за производство на фини вълнени платове. Именно по негова инициатива в Габрово е внедрено производството на готови дрехи – конфекция.

Първата българска ВЕЦ за индустриални цели

През 1906 г. Хаджиберов построява в поречието на река Янтра първата в България водноелектрическа централа за индустриални цели – първата у нас и с изцяло български капитали. Четете повече тук.

Домакин на цар Фердинанд

През септември 1908 г. на път от Търново за София цар Фердинанд получава гостоприемството на Ив. Хаджиберов – непосредствено след обявяването на независимостта на Царство България. Повече за тази история може да прочетете в нашата статия тук.

Пълната статия за биографията на Иван Хаджиберов може да прочетете в Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki ТУК

Ако се интересувате от миналото на Габрово, следете рубриката на Габрово Daily „История“ тук. Още за историческите личности, места и събития от Габрово едно време може да разберете от Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg, както и във Фейсбук страницата „Габрово – живият град“.

ИСТОРИЧЕСКИ КНИГИ ЗА ГАБРОВО

Посетете специалната страница за книгата „Кварталите на Габрово. Част 1“ в Онлайн музей на Габрово

Купете си книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” онлайн от „Български книжици“ ТУК

Купете си книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“ онлайн от „Български книжици“ ТУК

Купете си книгата „Кварталите на Габрово. Част 1“ онлайн от следните книжарници:

  • „Български книжици“ (ТУК)
  • „Сиела“ (ТУК)
  • „Хеликон“ (ТУК)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.