8 октомври 1958 г. – умира детският писател от Габрово Ран Босилек

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

На 8 октомври 1958 г. в София умира детският писател от Габрово Ран Босилек. Рожденото му име е Генчо Негенцов. Родната му къща е била на ул. „Николаевска“, а днес точно срещу мястото, където се е намирала, е и паметникът на Ран Босилек.

Писателят е автор на някои от най-популярните у нас текстове. Всички сме чували „Родна реч, омайна, сладка, що звучи навред край мен“. Или „Бяла, спретната къщурка, две липи отпред.“ По стихове на Ран Босилек е създадена и песента „Я кажи ми, облаче ле бяло“. Любимите на децата патиланци от Патиланско царство също се раждат изпод перото на Ран Босилек.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

26 септември 1886 г. – роден е габровският писател Ран Босилек


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.