Индустриалецът Пенчо Семов, Габрово

8 октомври 1873 г. – роден е индустриалецът Пенчо Семов

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Индустриалецът Пенчо Семов, ГабровоНа 8 октомври 1873 г. в с. Цвятковци, Габровско е роден прословутият габровски индустриалец Пенчо Семов, който в паметта на габровци ще остане с фабрика „Успех“, едно от габровските чудеса – Параход в гората, две от най-красивите сгради на старо Габрово – кино „Майчина грижа“ и вилата на индустриалеца (по-късно инфекциозна болница) и още много други.

Ще ви представим една любопитна история за Пенчо Семов, илюстрираща предприемчивостта на габровския дух от първата половина на ХХ век. Може да откриете историята в първата книга от поредицата „Габрово – живият град“  – „Имало едно време в Габрово“ на Даниела Цонева и Момчил Цонев, както и в „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“ от същата поредица:

През 1931 г. Пенчо Семов купува първите си акции от Българско търговско параходно дружество. На 2 април 1933 г. е избран за председател на УС, която длъжност изпълнява до 11 януари 1935 г. Негова заслуга е създаването на Програма за развитие на дружеството и за превръщането му в индустриално-транспортен тръст. Идеите му са насочени относно необходимостта от увеличаване на износните стоки.  За да осигури конкурентоспособност, работи за премахване на някои митнически несъвършенства. В периода 1933-1934 г. идеите и предложенията му са свързани основно с реализацията на обновителни процеси в параходното дружество, които да доведат до по-голяма доходност. На общото събрание през януари 1935 г. е освободен от председателската длъжност.

Именно след отстраняването му от Българското параходно дружество, Семов решава да изгради уникалната по своето архитектурно оформление сграда на Парахода (построена през 1939 – 1942 г.). Така, габровският индустриалец доказал на варненци, че кораби се строят не само на морето, но и в планината. Архитект на сградата е Никола Гръблев.

Биография на индустриалеца Пенчо Семов може да откриете в Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki тук

 


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.