6 февруари 1931 г. – родена е Теофана Крил, една от първите български авиаторки

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Мария Недялкова, Теофана Антонова-Крил и Дора Мочкова – първите български авиаторки, 1947 г. © Фото-архив Тодор Славчев
Мария Недялкова, Теофана Антонова-Крил и Дора Мочкова – първите български авиаторки, 1947 г. © Фото-архив Тодор Славчев

На 6 февруари 1931 г. в Габрово е родена Теофана Антонова – Крил, една от първите жени авиаторки в България.

Едва 15-годишна, като ученичка в Априловска гимназия, тя се записва на курс по парашутизъм, а същата година е един от основателите на дружеството за въздушен спорт „Ластовица“.

Габровката е една от първите три девойки, които завършват Военно-въздушното училище в село Долна Митрополия. След като приключва образованието си е назначена в Гражданската авиация на летище Враждебна като пилот с чин младши лейтенант. Умира едва на 24-годишна възраст при раждането на сина си през 1955 г.

По информация от сайта на Община Габрово и албума „Дързостта да бъдеш първи“ 2013 (Областна администрация Габрово). Архивната снимка е от Фото-архив Тодор Славчев.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.