Църква "Света Троица" - Габрово

5 ноември 1889 г. – осветена е новата църковна сграда на „Св. Троица“ в Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

След издигането на църквата „Света Богородица“, съградена през 1865-1866 г. от майстор Генчо Кънев от Трявна, поради нарасналото население габровци решават да бъде построена нова. В периода 1880-1889 г. се строи сегашната църковна сграда на храм „Св. Троица“. Осветяването й е извършено тържествено на 5 ноември 1889 г. от Търновският митрополит Климент Браницки (Васил Друмев).

Първоначално за  нейното строителство са поканени майсторите Кольо Фичето и Генчо Кънев, прославил се и със сградата на Габровската (днешната Априловска) гимназия. Но с реализацията по проектирането и строителството е ангажиран Уста Генчо Петров Новаков – най изявеният ученик на тревненския строител Генчо Кънев, наричан за отлика от учителя си Генчо Малкия.  На 28 февруари 1870 г. църковното настоятелство му възлага строежа, който се осъществява на мястото на съборената през 1879 г. стара църква.

Кой е майсторът Генчо Новаков?

Генчо Новаков е роден през ноември 1846 г. Схватлив и изпълнителен, той преминава през школата на няколко майстори-строители – Димитър Сергюв, Никола Кънев, Н. Драгошинов, Стоян Добрев, Генчо Кънев, и много млад получава признанието майстор. Като калфа при Уста Генчо Кънев му помага за изграждането на  църквата „Св. Богородица“ в Габрово. С майсторския си почерк на работа оставя своя следа при съграждането на много обществени и култови сгради из различни краища в България.

За архитектурата на „Св. Троица“

Една от представителните култови сгради в Габрово е съграждана по примера на източната класическа църковна архитектура от ХVII век – трикорабна базилика (правоъгълна сграда с три отделни части, разделени от колони) с централно кубе и камбанария. Според първоначалния проект (оригиналът се съхранява в РИМ – Габрово)  църквата „Света Троица“  в Габрово  трябва да е с два етажа прозорци и с пет типично руски луковични купола, каквито са правени в Русия през ХVII век. От руската храмова архитектура Уста Генчо Новаков заема и двата етажа от колонки. Под двата фронтона вместо легналите елипсовидни прозорци, правени от Никола Фичев, той поставя два кръгли слепи прозорци. Елементи, усвоени от своя учител (Генчо Кънев Големия), който 10 години по-рано ги поставя върху западната фасада на оригиналната гимназиална сграда.

На 10 март 1880 г. е положен основният камък и отслужен водосвет. Поради недостиг на средства, проектът не е изпълнен изцяло. Запазен в общи черти е замисъла на първия етаж, чиито пропорции са извисени, както и на прозорците, и колоните. При всички свои строителни образци Генчо Новаков обръща внимание на чистотата на градежа. Използва гладко издялани камъни, гради с прави и чисти ръбове, със съвършено тесни и прави фуги. Обръща голямо внимание на детайлите. Тези характеристики на работа той прилага и при изграждането на габровската църква „Св. Троица“.

Осветяването й е извършено тържествено на 5 ноември 1889 г. от Търновският митрополит Климент Браницки (Васил Друмев) в съслужение с 11 свещеника (сред тях са свещеноиконом Стефан Станимиров, протойерей Васил Михов, свещениците Петър Попилиев, Христо Попилиев, Стефан Попхристов, Пенчо Хаджирачков, Иван Сливков, Калистрат Лесичерски и др.) и един дякон. Според спомените на д-р Симеон Кехлибарев, свидетел на събитието,  присъстват и инициаторите за изграждането на храма. С уважение към делото на „ктитори  и приложници“, между които и баба му Елисавета Кехлибарева, „имената на всички бяха поменати от владиката няколко пъти по време на богослуженето“. През 1932 г. църквата е достроявана, когато е издигната и камбанарията й и се оформя в днешния архитектурен вид по проект на арх. Стефан Хаджистойчев.

Ако се интересувате от миналото на Габрово, следете рубриката на Габрово Daily „История“ тук. Още за историческите личности, места и събития от Габрово едно време може да разберете от Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg, както и във Фейсбук страницата „Габрово – живият град“.

ИСТОРИЧЕСКИ КНИГИ ЗА ГАБРОВО

Посетете сециалната страница за книгата „Кварталите на Габрово. Част 1“ в Онлайн музей на Габрово

Купете си книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” онлайн от „Български книжици“ ТУК

Купете си книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“ онлайн от „Български книжици“ ТУК

Купете си книгата „Кварталите на Габрово. Част 1“ онлайн от следните книжарници:

  • „Български книжици“ (ТУК)
  • „Сиела“ (ТУК)
  • „Хеликон“ (ТУК)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Даниела Цонева е дългогодишен историк и общественик в Габрово. От 1986 до 2018 г. работи в Исторически музей – Габрово, от 1989 като уредник в отдел „История на българските земи през ХV –ХIХ век”. Автор на книгата “Габровските квартали. Родени от пътя, закърмени от реката” (2001 г.). Съавтор на историческата поредица “Габрово – живият град” и книгите „Имало едно време в Габрово” (2008, 2009), „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” (2010), „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” (2012), "Кварталите на Габрово. Част 1" (2020). Председател на сдружение "Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово".

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.