Еньовден в Етъра

24 юни – Еньовден е

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Еньовден в ЕтъраЕньовден е! Според народната традиция 24 юни е празник на билките, билкарите, слънцето и водата. На този ден старите габровци виели китки и еньовски венци за здраве. Според народното поверие на днешния ден цветята и билките имат най-голяма лечебна сила. Те трябва да се берат на Еньовден преди да изгрее слънцето.

Имен ден на 24 юни имат Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо и имена на билки.

Българската православна църква почита на 24 юни Рождение на св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча – той дал свето кръщение на Исус Христос. Той се родил в семейството на свещеника Захарий и жена му Елисавета, която била братовчедка на света Ана, майката на св. Богородица. Родителите на св. Йоан Кръстител били праведни, но нямали деца. На напреднала възраст вече, те не можели да се надяват, че ще им се роди чедо.

Веднъж ангел Гавриил се явил на Захарий и му казал: „Не бой се, Захарие! Твоята молитва бе чута: жена ти Елисавета ще ти роди син, и ще го наречеш с името Йоан; и ще имаш радост и веселие, и мнозина ще се зарадват на раждането му; защото той ще бъде велик пред Господа; няма да пие вино и сикер, и ще се изпълни с Дух Свети още от утробата на майка си; и мнозина синове Израилеви ще обърне към техния господ Бог; и ще върви пред Него в духа и силата на Илия, за да обърне сърцата на бащите към чедата, и непокорните към разума на праведните, та да приготви на Господа народ съвършен!“

Захарий не повярвал на ангела, затова Гавриил му рекъл: „Аз съм Гавриил, който предстоя пред Бога, и съм пратен да говоря с тебе и да ти благовестя това; и ето, ти ще мълчиш и не ще можеш да говориш до деня, когато ще се сбъдне това, понеже не повярва на думите ми, които ще се сбъднат на времето си!“

Когато Елисавета родила, в същия миг се развързали устата и езикът на Захарий и той проговорил: „Благословен е Господ, Бог Израилев, задего посети и извърши избавление на своя народ… И ти, младенецо, ще се наречеш пророк на Всевишния, понеже ще вървиш пред лицето на Господа, за да приготвиш Неговите пътища“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.