Национална Априловска гимназия. Снимка: Габрово Daily

2 януари 1835 г. – открито е Габровското Априлово училище

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

На 2 януари (14 януари нов стил) 1835 г. първото новобългарско светско училище в българските земи отваря врати за всички ученолюбиви българчета – това е Габровското Априлово училище, чийто наследник днес е Националната Априловска гимназия. Главна заслуга за създаването му имат дарителите Васил Априлов и Николай Ст. Палаузов.

Главен учител е Неофит Рилски. Обучението се осъществява по взаимоучителната метода на български език, а преподаваните знания формират у учениците светски мироглед за разлика от религиозната просвета в килийните училища.

Важно е да се уточни, че първоначалната сграда на училището от 1835 г. не е запазена, а сградата, в която днес се помещава Априловската гимназия, е построена през 70-те години на ХІХ в.

Едни от най-ценните спомени и текстове за Габровското училище откриваме в книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, част от историческата поредица на Даниела Цонева и Момчил Цонев „Габрово – живият град“:

Възрожденците Неофит Бозвели, Константин Фотинов и Иван Богоров са едни от първите, които пишат за Габровското училище. Бозвели пише, че Габрово разполага с „едно новозданно, добро славеноболгарско порядочно училище”. За Фотинов и Богоров Габровското Априлово училище е „училище доброчинно и достойно подражению”, „едно добричко училище”. 

Първият чуждестранен пътеписец, който представя архитектурния образ на гимназиалната сграда, е Феликс Каниц. През 1871 г., когато зданието все още не е довършено, той го сравнява с храма “Света Богородица” от 1865 г., който е “не по-малко величествен от новото училище с 19 фасадни прозорци”. През 1873 г. Стефан Бобчев разказва, че “новото Габровско училище, тъй по грамадността, както и по плана си, привлича погледа на първи път посетившия Габрово. То не беше изкарано в горните си катове. Но долните бяха приготвени, за да се осветят и да приемат учениците”. Единственият автор, който описва училищната сграда в завършения й вид, е Павел Песяцки през 1877 г., определяйки я като “голямо здание на два ката”, “най-големия дом”, “каменно здание на два ката”. Пътеписецът акцентира на два пъти, че “зданието на местната гимназия” е “направено по европейска архитектура”, и обобщава – “у нас в малките градове най-хубавото здание обикновено бива или тъмницата, или губернаторский дом, а тук – Гимназията”. 

Ако се интересувате от миналото на Габрово, следете рубриката на Габрово Daily „История“ тук. Още за историческите личности, места и събития от Габрово едно време може да разберете от Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg, както и във Фейсбук страницата „Габрово – живият град“.

ИСТОРИЧЕСКИ КНИГИ ЗА ГАБРОВО

Посетете специалната страница за книгата „Кварталите на Габрово“ в Онлайн музей на Габрово

Къде се продават част 1 и част 2 на „Кварталите на Габрово“?

В Габрово

Онлайн

КВАРТАЛИТЕ НА ГАБРОВО. ЧАСТ 1

  • „Български книжици“ (ТУК)
  • „Сиела“ (ТУК)
  • „Хеликон“ (ТУК)

КВАРТАЛИТЕ НА ГАБРОВО. ЧАСТ 2

  • „Български книжици“ (ТУК)
  • „Сиела“ (ТУК)
  • „Хеликон“ (ТУК)

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Купете си книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” онлайн от „Български книжици“ ТУК

Купете си книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“ онлайн от „Български книжици“ ТУК


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.