Петко Рачов Славейков. Портрет от 1884 г. на Иван Карастоянов

190 години от рождението на Петко Славейков, авторът на „Габровското училище и неговите първи попечители“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Петко Рачов Славейков. Портрет от 1884 г. на Иван Карастоянов
Петко Рачов Славейков. Портрет от 1884 г. на Иван Карастоянов

През 2017 г. се навършват 190 години от рождението на Петко Рачов Славейков – поет, публицист, журналист, просветен, обществен и политически деец, свързал живота си с Габровския край.

Севлиево и Трявна са сред многобройните селища, в които Славейков учителства. Най-дълго Славейков остава в Трявна, където се установява през 1849 г. и създава семейство. Автор е на книгата „Габровското училище и неговите първи попечители“.

Повече за живота на възрожденеца откриваме в книгата „Константин Вапцов. Габрово след Освобождението“, част от поредицата „Габрово – живият град“ на авторите Даниела Цонева и Момчил Цонев:

Петко Славейков е роден на 17 ноември 1827 г. в Търново. Част е от историко-филологически кръжок, създаден в Трявна и Габрово през 1849 г.

През 1861 г. Славейков е натоварен от руското посолство в Цариград, по съвета на Найден Геров, с изключително важна мисия – той трябва да убеди архиепископ Йосиф Соколски, глава на българското униатско движение, да се откаже от църковната уния с Римокатолическата църква и да бъде отведен в Русия. Соколски, който вече е разколебан за постъпката си – приемането на униатството, е придружен от Славейков по пътя с руски параход до Одеса.

Славейков – историкът на Габровското Априлово училище

Славейков отпечатва книгата „Габровското училище и неговите първи попечители“ през 1866 г. Издадена е за сметка на Габровското училище в 2006 екземпляра. Основният материал за написването й е събран от габровския учител Цвятко Недев Самарджиев още в края на 30-те години на ХІХ век. Идеята за написването й принадлежи на Николай Хр. Палаузов.

Славейков, П. Габровското училище и неговите първи попечители. Цариград, 1866
Славейков, П. Габровското училище и неговите първи попечители. Цариград, 1866

Още едно събитие бележи връзката на Славейков с Габровския край – Освободителната война (1877-1878 г.). Нейното начало го заварва в Стара Загора като учител в петокласното училище. Като научава за пристигането на руските войски в Търново, той заминава за старата столица и се включва в отряда на ген. Й. В. Гурко. Благодарение на доброто познаване на старопланинския проход, той превежда руския отряд през Хаинкьойския проход. Княз В. А. Черкаски назначава поета за околийски началник (мюдюрин) в Трявна. Тази длъжност той заема до 30 ноември 1877 г.

След Освобождението е депутат в Учредителното събрание, министър на просвещението и на вътрешните работи, председател на ІІ Обикновено Народно събрание.

Министър е на просвещението (28 ноември – 17 декември 1880 г.); министър на вътрешните работи (17 декември 1880 – 27 април 1881 г., 29 юли 1884 – 31 януари 1885 г.). Председател на II ОНС. Бори се и против политиката на княз Фердинанд и Стефан Стамболов.

Умира в София на 1 юли 1895 г.

Още за Славейков и други възрожденци може да прочетете в „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“. Книгите от историческата поредица „Габрово – живият град“ може да откриете в габровските книжарници „Том 1″ и „Златев“. Досега в поредицата: „Имало едно време в Габрово“, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, „Снежно Габрово за деца“, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.