Св. Дамаскин Габровски

16 януари 1771 г. – загива свещеномъченик Дамаскин Габровски

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Св. Дамаскин ГабровскиНа 16 януари почитаме паметта на свещеномъченик Дамаскин Габровски. Родом от Габрово, той приел монашество в Атонския Хилендарски манастир, на който станал и игумен.

Според житието му, веднъж Дамаскин Габровски се отправил по манастирски работи в град Свищов. Там имало хилендарско подворие. Някои от турците в Свищов били длъжници на манастира и затова той им поискал да погасят дълга си. Но вместо това, те ограбили Дамаскин и тайно се договорили да въведат в метоха туркиня с лошо поведение. След като направили това, турците нападнали метоха, вързали Дамаскин и го предали на съда. Избавлението от смъртта било само едно – да се отрече от православната си вяра и да приеме мохамеданството. Мъченикът обаче отговорил:

„Аз съм се родил християнин, християнин и ще умра! Да се отрека от Христа, това за мене значи да се откажа от вечния живот: без Него няма спасение!“

Осъден на смърт чрез обесване, Дамаскин имал само едно предсмъртно желание – да се помоли на Бога. Турците не му го отказали. Обърнал се към изток, прекръстил се, помолил се и заявил, че е готов да умре мъченически. Според преданието след като обесили Дамаскин, убийците му, плавайки по Дунава, се удавили.

Тогава турците го отвели на завели на лобното място. Докато те готвели бесилото, св. Дамаскин поискал разрешение да се помоли Богу. Като се обърнал към изток, той се прекръстил, помолил се и заявил на убийците, че той вече е готов. Те го обесили, като с това му доставили мъченически венец.

Свещеномъченик Дамаскин Габровски загинал на 16 януари 1771 година. Неговите братя монаси от Атон написали житието му.

Мъченическото тяло на Дамаскин Габровски било погребано в близост до дървото черница, на което бил обесен. Гробът на светеца днес се намира в двора на манастира „Св. апостоли Петър и Павел“ в Свищов.

Изображение: chudesa.net


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.