Даскал Цвятко Самарджиев

15 март 1816 – роден е даскал Цвятко Самарджиев

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Даскал Цвятко СамарджиевНа 15 март 1816 г. в Габрово се ражда Цвятко Недев Самарджиев, дългогодишен учител в първото новобългарско светско училище у нас – Габровското. Паметникът му се намира в градинката южно от църквата „Света Троица“ – в този район всъщност се е намирала първата сграда на Габровското Априлово училище.

Повече за живота и дейността на даскал Цвятко Самарджиев откриваме в Онлайн енциклопедия Габрово тук.

на 1 януари 1840 г. Училищното настоятелство в Габрово назначава Цвятко Самарджиев за помощник на К. Луков с 600 гроша годишна заплата. В Денница (1841) Васил Априлов посочва двама учители в Габрово: „първи учител — Калист Лука от Сопот; втори учител — Цвятко Недьов, габровец“ (с. 53).

Самарджиев преподава по взаимоучителния метод и помага за разпространението му и в съседни селища (например през 1843 запознава с него търновския учител Н. Златарски). От 1842 до 1845 (когато е назначен Хр. Костович) е единствен учител в Габровското училище; и при други случаи работи сам и понякога са налага да обучава до 200 деца.

Райчо Каролев свидетелства в „Ръководство по звучната метода“ (1872), че Габрово е щяло да се лиши от новия обучителен метод – звучната метода, ако не е бил Самарджиев да го запази.

По негово предложение около април—май 1847 в Габрово е създадено книжовно дружество „Етерия“ и са написани и разпратени в по-големите български селища правила за дейността му, които предвиждат да се събират, разработват и популяризират знания за миналото на българския народ и за неговите благодетели. Досега не са намерени сведения, които да показват дали и доколко замисълът е осъществен, очевидно е обаче, че той предхожда с 22 години основаването на Българското книжовно дружество през 1869.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.