Църква "Света Троица" - Габрово

125 години от освещаването на новия храм „Света Троица“ в Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Църква "Света Троица" - ГабровоНа 5 ноември 1889 г. е осветена новата църковна сграда на храм „Света Троица“ в Габрово от Търновския митрополит Климент. Майстор на църквата е Уста Генчо Петров Новаков от с. Новаковци, Габровско. Новият храм се строи в периода 1880-1889 г. на мястото на старата църква „Света Троица“, изградена през 1814 г. със средства на габровския търговец хаджи Христо Рачков, научаваме от книгата „Имало едно време в Габрово“, първата книга от поредицата „Габрово – живият град“  на Даниела Цонева и Момчил Цонев.

За първата църква от началото на ХІХ век откриваме любопитна история в книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“ от същата историческа поредица:

„Освобождението свари черквата „Св. Троица” недоизкарана. Турците дълго време се противили на постройката и най-после се съгласили, когато им казали, че ще се строи обоз за конете на селяните, които идват на пазар. Дошла комисия от Търново и като научили това габровци, вързали в черковата няколко коня. Не трябва да се допуска, че турците са били толкова глупави да вярват, но навярно комисията си е получила добър подкуп да мълчи.

След изкарването на черковата дойде от Браила поп Васил Михов да служи в нея. Същевременно той беше и учител в гимназията.“

Повече за поредицата „Габрово – живият град“ прочетете в Онлайн енциклопедия Габрово

Книгите от „Габрово – живият град“ може да откриете в габровските книжарници „Златев“ и „Том 1“

 


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.