Навършиха се 100 години от смъртта на акад. Иван Гюзелев

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Акад. Иван Гюзелев
Акад. Иван Гюзелев

На 6 октомври 2016 г. се навършват 100 години от смъртта на известния габровец акад. Иван Гюзелев. Роден в Габрово на 24 юни 1844 г., той е просветен деец, учен, общественик и политик. Умира в София на 6 октомври 1916 г.

В книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“, издадена в историческата поредица „Габрово – живият град“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева, за Иван Гюзелев четем:

Завършва Физико-математическия факултет на Новорусийския университет като един от Априловите стипендианти.  Завръща се в Габрово и започва да учителства в Габровското Априлово класно училище (днес Национална Априловска гимназия), където обзавежда първия физически кабинет. Той е първият български учител специалист по физика.

През 1875 г. е избран за член на Габровската градска община. През 1876 г. е заподозрян в участие по подготовката на Априлското въстание, арестуван е и е откаран в Търновския затвор заедно с други габровски учители.

След Освобождението Иван Гюзелев е депутат (по избор) и секретар на Учредителното събрание от 1879 г., министър на народното просвещение (май-ноември 1880 г.), председател на Върховната сметна палата (1880-1894 г.). Член е на Българската академия на науките.

Автор е на научни трудове по математика и философия.

Удостоен е с ордените: „Св. Александър” – V степен (1888 г.), IV степен (1889 г.), III степен (1900 г.) и др.

Природоматематическата гимназия в Габрово носи името на акад. Иван Гюзелев.

Още за акад. Иван Гюзелев може да прочетете в Онлайн енциклопедия Габрово тук.

Книгите от историческата поредица „Габрово – живият град“може да откриете в габровските книжарници „Том 1″ и „Златев“, както и онлайн в „Български книжици“. Досега в поредицата: „Имало едно време в Габрово“, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, „Снежно Габрово за деца“, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“.

 


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.