Освобождение на Габрово, 10 юли 1877 г.

10 юли 1877 г. – Освобождението на Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Освобождение на Габрово, 10 юли 1877 г.10 юли е паметна дата за Габрово и габровци – на тази дата нашият град чества своето Освобождение през 1877 г. от османско владичество. Ето и някои любопитни факти, споделени от историческата поредица „Габрово – живият град“.

На 28 юни (10 юли) 1877 г. в Габрово пристигат първите руски военни части – две сотни от 30-и Донски казашки полк. От този момент до времето на зимното преминаване на Балкана, Габрово живее с потребностите и страданията не само на местното население, но и на пребиваващите руски военни и бежанците от Южна България. Габровци оказват действена икономическа, медицинска и военна помощ на руските войски, а Габрово се превръща в сигурен тил на защитниците на Шипченските позиции. Тези и още много любопитни факти може да прочетете в четвъртата книга от поредицата „Габрово – живият град“ – „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“, съст. Даниела Цонева, Ирена Узунова, ред. Момчил Цонев.

Множество спомени от военните времена са останали за поколенията, най-вече от руските военни и лекари, пребивавали през 1877-1878 г. в Габрово. Споделяме с вас откъс от спомените на д-р Павел Песяцки, който пристига в Габрово няколко дни след освобождаването на града. Спомените са публикувани във втората книга от поредицата „Габрово – живият град“ – „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева:

„Ние тръгнахме в пътя, гдето навсякъде срещахме изражения на искрена радост и любопитство, възбуждано от нашата каруца, в която бяха впрегнати 4 големи коне. Навярно Габрово никогаш не е виждало в своите улици нито такваз каруца, нито таквиз коне; но най-живостен интерес, приветствие и възторг възбуждаха “руските жени”, т.е. сестрите, които с мене пътуваха. Мъжете само се кланеха и като казваха: “Здравствуй, братушко”, с любопитство ги изглеждаха, а жените дохождаха при нас, поздравляваха ни с думите: “Добре дошли”, и без да отмахнат влюбените си очи от сестрите, изпращаха им приветствията си и учудванието си – загдето са решили да пътуват тъй далеч – и съжаление загдето са уморили, па им предлагаха питания кои са те: “девици ли или булки”, – правеха своите забележки за червения кръст, на когото със значението не бяха опознати. Понеже ние полека пътувахме, то някои българки успяваха да идат в градината си, да наберат цвете, и пак като ни достигаха, даваха го на “руските жени”. Утешително беше да гледаме изявението на таквоз искрено удоволствие и радост, в които имаше нещо детинско, нещо чисто; това не беше поклонение на победителя или на силния и богатия, от които може да се очаква някаква си милост.

Сестрите даже вече се умориха да отговарят на поклоните, да подават на дясно и на ляво ръка, за да стискат ръцете на българките и да отговарят на приветствията и на разните питания – толкоз повече, че не проумяваха всичките им думи. По този начин ние пътувахме в тесните габровски улици, като занимавахме [заемахме – б.н.] на някои места почти всичката им широчина; минахме каменний мост през река Янтра, която тук образува един живописен водопад; прегазихме друга една малка река, която наблизо се излива в Ян­тра, и скоро дойдохме срещу най-големия дом – училището, гдето беше разположена болницата на 9-та пехотна дивизия, що беше тук вчера пристигнала.“

На илюстрацията: Гравюра от Феликс Каниц – влизане на руски военен отряд в Габрово

Статия за „Габрово – живият град“ в Онлайн енциклопедия на Габрово


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.