Честита Баба Марта

Честита Баба Марта!

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Честита Баба Марта1 март е, честита Баба Марта! В старо Габрово на този ден, предвещаващ пролетта, се закачвала червена кърпа на къщата.

На ръцете на децата, на младите невести и моми се връзвали мартеници от бял и червен конец. Мартениците се правели против уроки, за здраве и щастие. В старо Габрово мартениците се носели, докато дойдат щъркелите и лястовиците.

Едно време габровци подарявали мартениците заедно с цветна картичка, на която пишели пожелания за здраве, щастие и с честитка за идващата пролет.

Фотография: БНР


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.