Църквата в „Етър“-а е копие на храм от 19 век от дряновското село Радовци

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Църквата с училище „Свето Богоявление“ в Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово има храмов празник на 6 януари, Богоявление (Йордановден).

Църквата е изградена през периода 1998-2004 г. със средства от габровската общност – фирми, институции, майстори. Великотърновският епархийски съвет и самият музей също участват във финансирането на проекта. Неин първообраз е църквата в дряновското село Радовци.

По време на теренно проучване, проведено през 80-те години на ХХ век, музейни специалисти от музей „Етър“ попадат на църквата „Свето Богоявление“ в дряновското село Радовци, която малко преди това – през 1975 година, е обявена за паметник на културата с местно значение. Тогава се ражда идеята в музея на открито в Габрово да бъде изграден храм, който да е точно копие на вече рушащия се от село Радовци. Идеята за православен храм в „Етър“-а е възобновена отново едва през 1998 г.

Музеят осигурява реставрацията и консервацията на всички предмети от оригиналната църква, закупува каквото е необходимото за богослуженията и работи с дарители. Новите икони са платени със средства на „Етър“-а. Много от старите икони са дело на тревненски майстори. Те се намирали в радовската църква. Става въпрос за един късен примитив от втората половина на ХІХ век, иконостас и две от иконите. Други са рисувани от съвременни зографи – Стефан Аенски и Павлин Пенев.

На 24 юни 2006 година Великотърновският митрополит Григорий осветява храма.

Историята на храма-първообраз от дряновското село „Радовци“

Църквата в Радовци е построена през 1868 г. Освещава я делегация от свещеници, а не митрополит. Причината е, че жителите на Радовци не са желаели гръцкият владика от Търново да направи освещаването.

„Един от най-богатите хора в селото, чието име не е известно днес, дарява собствена къща за сграда на църквата. Той иска да измоли от Бог помощ в решаването на проблеми от лично естество. Изгражда една абсида на източната страна, а част от втория етаж приспособява за училище от светски характер“, разказва уредникът в музея Величка Илиева.

В статията е използвана информация от ЕМО „Етър“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.