Ритуал кумичене на Цветница © ЕМО "Етър"

Честита Цветница! Според църковния календар – Вход Господен в Йерусалим

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ритуал кумичене на Цветница © ЕМО "Етър"
Ритуал кумичене на Цветница © ЕМО „Етър“

Цветница (Връбница) е – имен ден на всички, които носят имена на цветя. Това е един от подвижните пролетни празници, който се празнува една седмица преди Възкресение Христово.

На този ден в църквата се благославят върбови клонки, раздават се на богомолците и те ги отнасят по домовете си за благословение. Върбовите клонки напомнят палмовите вейки – символичните знаци на победата. На празника се разрешава риба.

Вход Господен в Йерусалим

Българската православна църква отбелязва Вход Господен в Йерусалим. В дните преди Пасха Христос пристигнал в Йерусалим, яздейки магаре, а вярващите го посрещнали, като разстилали пред него дрехите си и палмови клонки, хвърляли цветя. Хората възклицавали: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев“, разказва Траянополский епископ Иларион в Пространен православен месецослов, цитиран от pravoslavieto.com. “Осанна” е сирийска дума, която означава “спаси”, или “дари спасение”.

Входът Господен в Иерусалим. Източник: pravoslavieto.com
Вход Господен в Иерусалим. Източник: pravoslavieto.com

При това величествено шествие фарисеите, разяждани от завист и злоба, казали на Христос да забрани на народа да ликува. Но Христос им отговорил: „Казвам ви, че, ако тия млъкнат, камъните ще завикат“. И хората продължили да пеят и възклицават „Осанна Сину Давидову…“ през целия град до храма: „Благословен Царят, Който иде в име Господне! Мир на небето и слава във висините!“.

Шествието продължило и от височината на Елеонското възвишение, отдето в чудна красота се открили градът и храмът, Христос предсказал бъдещата му съдба и разрушение. Влязъл в Иерусалим, дошъл в храма и изгонил оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършил множество изцерения на слепи, хроми и недъгави.

Кой празнува имен ден на Цветница?

Имен ден на Цветница (Връбница) празнуват Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян, Диляна, Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин, Латинка, Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малина, Маргарит(а), Невен, Невена, Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомила, Цветомир (а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина.

Цветница в старо Габрово

В старо Габрово празникът Цветница е известен с обичая „кумичене“. Ден след Лазаровден, момите лазарки отивали на реката, където правели венци от върбови клонки. Пускали ги едновременно във водата. Момичето, чийто венец изпреварел другите, ставало „кума“ и всички отивали на гости у тях. Момите приготвяли в дома на „кумата“ козунаци и баници с яйцата, събрани при лазаруването.

Ритуал кумичене на Цветница © ЕМО "Етър"
Ритуал кумичене на Цветница © ЕМО „Етър“

„Кумата“ имала правото да подготви лазарките на следващата година. При кумиченето се пеели обредни песни, в които преобладавали мотивите за качествата на моми и ергени, за любовта между тях, за предстояща женитба. Според народното поверие девойка, която е лазарувала и се е кумичила, не може да бъде похитена от змей. Тя вече имала право да се моми, да очаква сватове и да се ожени.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.