Тодоровден в Етнографски музей на открито "Етър" © ЕМО Етър

На Тодоровден в старо Габрово – „малка сватба“, даряват се млади семейства

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Тодоровден се празнува в съботния ден от първата седмица на Великия пост, седмица след Сирни заговезни. Това е един от подвижните през годината празници. На Тодоровден празнуват хората с имена: Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Юлиян, Юлияна.

„Конски Великден“

Народът посвещава Тодоровден на здравето на конете – това е патронният празник на файтонджиите, каруцарите и конярите. Нарича се и „Конски Великден“. Едно време се организирало общо надбягване с коне.

Тодоровден в Етнографски музей на открито "Етър" © ЕМО Етър
Тодоровден в Етнографски музей на открито „Етър“ © ЕМО Етър

В старо Габрово за Тодоровден: „малка сватба“ или „краваи“

Тодоровден в старо Габрово е бил празник за подпомагане на младите семейства. Известен е с обичая „малка сватба“ или „краваи“. Всяка млада булка, женена през последната година, събира на този ден подаръци и краваи. Всеки дарява обикновен или симиден кравай и подарък. „Гол“ кравай не се подарява, казвали старите габровци. Най-големият и хубав кравай трябва да е от кръстника.

Булката черпела гостите с вино и филийка от симитен кравай, намазана с хайвер и украсена с маслини. Сред подаръците на габровци за булката били тенджери, сахани, тави, тепсии, паници, а в по-ново време – чаши, чинии, сервизи, ножове, легени, чайници.

В неделята след Тодороден булката кани роднини и близки на обяд. На другия ден след „малката сватба“ младоженците вече остаряват и наименованието „млада булка“ не се ползва.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.