Преди близо век театърът в Габрово играе пиеси на д-р Константин Вапцов

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

През 2020 г. честваме 140 години от рождението на д-р Константин Вапцов – лекар, общественик, дарител, писател, автор на спомените „Габрово след Освобождението“, които бяха публикувани за първи път в поредицата „Габрово – живият град“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева. По повод годишнината Габрово Daily представя поредица от статии за д-р Вапцов на историка Даниела Цонева.

ЧЕТЕТЕ ПЪРВА И ВТОРА ЧАСТ ТУК:

Д-р Константин Вапцов на 140 години – авторът на колоритните спомени „Габрово след Освобождението“

Д-р Константин Вапцов завършва строежа на театрално-библиотечната сграда в Габрово

Важен момент от житейския път на д-р Константин Вапцов са и творческите му опити като писател, които са отражение на наситеното със срещи и впечатления ежедневие. До 1943 г. К. Вапцов има вече публикувани две книжовни творби – стихосбирката „Седянка” (1920 г.) и романът „Бодково” (1943 г.). Той разчита на добри продажби на романа, които да му осигурят достатъчно средства, необходими за напечатването на нов роман – „Мътилка”.

Своето компетентно становище за стойността на творчеството му изразява Владимир М. Василев – литературен и театрален критик. Василев сравнява романа „Кумова клетва”, написан върху народното поверие, че „кумовата клетва постига”, с разказ на Елин Пелин и приказка на Ангел Каралийчев, създадени по същия мотив. Романът „Мътилка” в по-висока степен представя „провинциалния бит“ по колоритно жизнен и изобразителен начин в сравнение с публикуваната вече творба „Бодково”.

Според критика Иван Богданов „Бодково” „заема почетно място в нашата литература”, а творчеството му „тепърва ще се проучва”.

Д-р Константин Вапцов е автор на няколко театрални пиеси, изявява се и на полето на журналистическата публицистика. Според статия във в. „Напредък” от февруари 1921 г. той е член на театрален комитет, който след войните (1912-1918 г.) има грижата да подкрепя и инициира различни изяви на театралното дело в Габрово. Комедиите му „Лазарчо” и „Пощурели” след края на 20-те години на ХХ век се играят десетки пъти на габровската театрална сцена, режисирани от гимназиалния учител по литература Петко Даскалов. Романът му „Бодково“ е драматизиран и също игран с успех на сцената на габровското читалище.

През 1936 г. той издава първи брой на информационен и възпитателен лист за родители „Мижи да те лъжа”. Задачата му е да „накара” читателите не само „да се смеят” и „да подсмърчат от умиление”.

През 1941 г. се заема с редакторската работа на вестник „Васил Е. Априлов”, орган на родителско-учителското сдружение при Априловската гимназия, печатан до януари 1943 г. Вапцов издава и редактира сп. „Майка”, което изиграва определена роля за здравно-просветната подготовка на младите майки.

ВАПЦОВ РАЗКАЗВА – ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

На пазар в Габрово едно време

Вълшебството на старите габровски аптеки

Едно време габровци излизат на протест в защита на домашните си прасета

Как са гасили пожар в Габрово – история за общински кон и частна кокошка

Как се правят избори в Габрово едно време

Имало ли е църква „Св. Архангел“ в Габрово?

На Лазарня в Габрово едно време

Олелийнята – карнавалът на старо Габрово

За Капитан дядо Никола и за Капитан чушник

Разбойниците, които построили църква в Габрово

Ако се интересувате от миналото на Габрово, следете рубриката на Габрово Daily „История“ тук. Още за историческите личности, места и събития от Габрово едно време може да разберете от Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg, както и във Фейсбук страницата „Габрово – живият град“.

Книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“ е част от историческата поредица „Габрово – живият град“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева. Може да откриете книгата в книжарниците в Габрово „Том Първи“ и „Златев“,  а в София – в книжарница „Български книжици“ (ул. „Аксаков“ 10, градинката на Кристал), която предоставя възможност и за онлайн покупка. Купете си книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“ онлайн от „Български книжици“ ТУК

Не пропускайте и книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”, която може да си купите онлайн от „Български книжици“ ТУК


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.