Първите следи от разумни хора в Европа са открити в пещерата „Бачо Киро“ край Дряново

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

В пещерата „Бачо Киро“ край Дряново са открити първите следи от живот на Homo Sapiens, първия разумен човек, в Европа. За това пишат от „Дестинация Дряново“, цитирайки ново научно изследване, публикувано в списание „Нейчър“ (Nature).

„По-голямата част от костите на животните, които датираме от този отличителен, тъмен слой, имат признаци на човешко въздействие върху костните повърхности, като например следи от отделяне на месото и костите, което, наред с преките данни на човешките кости, ни предоставя наистина ясна хронологична картина за това кога Хомо сапиенс за първи път окупира тази пещера, в интервала от 45 820 до 43 650 години, а потенциално още преди 46 940 години“, обяснява в изявление Хелън Фаулас, автор на изследването и докторант от Института за еволюционна антропология „Макс Планк“.

Това означава, че разумните хора са дошли в Европа няколко хилядолетия по-рано, отколкото се смяташе досега. Находките от пещера „Бачо Киро“ в община Дряново свидетелстват за нов начин за изработка на каменни инструменти и нови набори от поведение, включително изработка на лични орнаменти, които са отклонение от това, което знаем за неандерталците от този период.

Подробности четете в „Дестинация Дряново“ тук.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.