Честваме Св. Атанас – патрон на най-големия и уважаван някога еснаф в Габрово, ковашкия

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Св. Атанас, икона на Пламен Малинов, Иконописно ателие в музей ЕТЪР © ЕМО Етър
Св. Атанас, икона на Пламен Малинов, Иконописно ателие в музей ЕТЪР © ЕМО Етър

18 януари се чества като Атанасовден. Почита се свети Атанасий Велики – един от най-видните богослови и радетели за чистотата на вярата през ІV век и първи разпространител на монашеството в Европа.

Свети Атанас е предвестник на пролетта, покровител на ковачи, железари, ножари, налбанти. Светецът е патрон на най-големия и уважаван някога еснаф в Габрово – ковашкия. През Възраждането селището е важен металообработващ център и според пътеписци напомня „столицата на бог Вулкан”, разказват от Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово.

Според българския традиционен календар от Атанасовден „времето вече тръгва към лято”. Светецът съблича дебелия си кожух, слага бяла копринена риза, яхва кон и отива в Балкана, за да прогони зимата.

В народната митология свети Атанас, наречен Безсмъртни, е господар на зимните студове, ледове и снегове, на зимните облаци и ветрове. Той е повелител и на дивите зверове, той е „вълчи”, „мечи” пастир, господар на змиите.

В Габровско е разпространено поверие, че на Атанасовден заедно с чумата се е родила и мечката.

Още за Атанасовден може да прочетете в статията на Габрово Daily тук.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.