Конашки мост в Габрово. Изображение: Габрово - живият град

По Коледа през 1870 г. се играе първото театрално представление в Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

По Коледните празници на 1870 г. е поставено първото театрално представление в Габрово – с емблематичната за нашето Възраждане пиеса „Многострадална Геновева“. Тя е „навред в цяла България […] представлявана, от която се възхищаваше тогавашното поколение“- пише в спомените си Райчо Каролев. Училищното настоятелство на Габровското училище взема решение на 25 ноември 1870 г. да се направят няколко театрални изяви, понеже от тях има „материална и умствена полза“.

Представлението е поставено от учителя Илия Христович и впечатлява не само габровци, които през зимата на 1870-1871 г. гледат още няколко нейни представления. По молба на шипченското читалище „Многострадална Геновева“ е представена и в с. Шипка. Жителите на подбалканското село вземат от габровци реквизити, костюми, музика под наем, както и Васил Грудов в главната роля от габровското театро.

Втората пиеса, която се играе на габровска сцена, е комедията „Михал мишкоед“ на Сава Доброплодни, последвана от Войниковата историческа драма „Райна Княгиня“, която  е поставена по инициатива на учителите руски възпитаници Райчо Каролев, Иван Гюзелев и Петър Генчев през януари 1872 г. Според Каролев, който изпълнява ролите на цар Петър и Боян, пиесата „произвежда потресно въздействие“, тъй като чрез нея се „възкресява и оживява славното минало на българския народ“.

За да се поучат от театралната дейност на търновското читалище (нейното начало се поставя няколко месеца по-рано от Габрово – на 14 март 1870 г. също с пиесата „Многострадална Геновева“), Р. Каролев и Станчо п. Цонев присъстват четири дни на репетициите в Търново, където  се осъществяват „големи приготовления за по-бляскавото сцениране“. Двамата си вземат „нужните бележки за всичко, което заслужаваше да бъде отбелязано“, споделя в спомените си младият Каролев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Д-р Константин Вапцов завършва строежа на театрално-библиотечната сграда в Габрово

Преди близо век театърът в Габрово играе пиеси на д-р Константин Вапцов

Ако се интересувате от миналото на Габрово, потърсете книгите от историческата поредица „Габрово – живият град“ на Даниела Цонева и Момчил Цонев. Книгите може да откриете в габровските книжарници „Том 1″ и „Златев“, както и онлайн в сайта на „Български книжици“ ТУК. Досега в поредицата: „Имало едно време в Габрово“, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, „Снежно Габрово за деца“, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“.

Добре дошли сте в новия Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg, както и във Фейсбук страницата за габровска история „Габрово – живият град„.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Даниела Цонева е дългогодишен историк и общественик в Габрово. От 1986 до 2018 г. работи в Исторически музей – Габрово, от 1989 като уредник в отдел „История на българските земи през ХV –ХIХ век”. Автор на книгата “Габровските квартали. Родени от пътя, закърмени от реката” (2001 г.). Съавтор на историческата поредица “Габрово – живият град” и книгите „Имало едно време в Габрово” (2008, 2009), „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” (2010), „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” (2012). Председател на сдружение "Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово".

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.