Как Габрово беше освободено на 10 юли 1877 г.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

На 28 юни (10 юли по нов стил) 1877 г. Габрово посреща сотнята на поручик Иловайски от 30-ти Донски казашки полк. Идващ откъм Дряново, руският отряд се установява в Попрайкова ливада (днес мястото на ТЕЦ – Габрово). От този момент градът с население около 7 хил. души  се превръща в най-сигурният тил на Шипка. Гражданството ги посреща с „хляб и сол”, с много цветя. Женското дружество „Майчина грижа” дарява бойците с 200 чифта бельо и други необходими вещи.

Приспособило се към военните обстоятелства, през всичките месеци на войната  Габрово е „оживено от ненормален, трескав живот”. Градът впечатлява с множеството народ, движещ се във всички посоки, незамлъкващия говор, тропота на преминаващи коли и оживената търговия. Габровските магазинчета, кръчми и новопоявили се ресторанти, постоянен елемент от ежедневието на града, са твърде често посещавани от пребиваващите руски офицери.

За няколко дни в Габрово пристигат още 36-ти Орловски полк, 55-ти Подолски полк, Брянския полк, 14-та пехотна дивизия, 9-а артилерийска бригада. Сформира се Габровския отряд под ръководството на ген. Валериан Ф. Дерожински със задача за овладяване на Шипченския проход.

Габрово е градът, непосредствено свързан с действията на Предния отряд на ген. Гурко, със защитата на стратегически важния за развоя на войната Шипченски проход, със зимното преминаване на Балкана и превземането на укрепения Шейновски лагер.  Но габровци се включват и в боевете при Нова и Стара Загора. Габровци от състава на  конната сотня участват и във финалните моменти от бойните действия на руската армия в направлението Котел – Сливен при Садово, Търново Сеймен (дн. Марица) и Кадърфаклие (дн. Везенково).

Повече от 190 са опълченците от Габрово, общо 220 души са те от Габровския край. Най-многобройни от т. нар. „втори призив” са девета и десета опълченски дружини, попълнени предимно с доброволци от Габрово и околните села, от които общо 167 габровци са  удостоени по храброст и наградени с ордени. С израз на преклонение пред подвига на Българското опълчение на 12 септември 1922 г. Габровският общински съвет взема решение да обяви за почетни граждани на Габрово опълченците, участвали в боевете за защита на Шипченския проход, оказал се „заключена врата”, която за няколко месеца приковава  40-хилядната армия на Сюлейман паша. По повод приближаващата 45-та годишнина от Освобождението на България на 7 февруари 1923 г. Общинският съвет потвърждава решението си и провъзгласява за почетни граждани на града 522-та живи тогава поборници и опълченци от I до Х дружина и конната сотня, участници в четата на Цанко Дюстабанов.  Две години по-късно  на всеки от тях са връчени художествено изработени дипломи, подписани от  тогавашният кмет Илия Кожухаров.

Освобождението на Габрово е един достоен финал на националноосвободителните борби на българите (в т. ч. и на габровци), на продължилите близо две столетия социално-икономически и културно-духовни възрожденски процеси, в които селището ни има значим принос. В памет и по повод 120-годишнината от това събитие, през 1997 г. площадното пространство зад църквата „Св. Троица“ е именувано „10 юли“ – датата на габровското освобождение по нов стил.

Изображение: Влизането на руските войски в Габрово – художник  Феликс Каниц, гравюра Август Даугел.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

10 юли 1877 г. – Освобождението на Габрово

Свободно Габрово от 1877 г. – подкрепа за бойците на Шипка, болница за ранените, убежище за бежанците

Ако се интересувате от миналото на Габрово, следете рубриката на Габрово Daily „История“ тук. Още за историческите личности, места и събития от Габрово едно време може да разберете от Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg, както и във Фейсбук страницата „Габрово – живият град“.

ИСТОРИЧЕСКИ КНИГИ ЗА ГАБРОВО

Посетете сециалната страница за книгата „Кварталите на Габрово. Част 1“ в Онлайн музей на Габрово

Купете си книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” онлайн от „Български книжици“ ТУК

Купете си книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“ онлайн от „Български книжици“ ТУК

Купете си книгата „Кварталите на Габрово. Част 1“ онлайн от следните книжарници:

  • „Български книжици“ (ТУК)
  • „Сиела“ (ТУК)
  • „Хеликон“ (ТУК)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Даниела Цонева е дългогодишен историк и общественик в Габрово. От 1986 до 2018 г. работи в Исторически музей – Габрово, от 1989 като уредник в отдел „История на българските земи през ХV –ХIХ век”. Автор на книгата “Габровските квартали. Родени от пътя, закърмени от реката” (2001 г.). Съавтор на историческата поредица “Габрово – живият град” и книгите „Имало едно време в Габрово” (2008, 2009), „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” (2010), „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” (2012). Председател на сдружение "Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово".

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.