Олелийнята – карнавалът на старо Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Един от най-шарените и весели празници в старо Габрово е Олелийнята, която се провеждала в съботата преди Сирни заговезни.

За Олелийнята разказва д-р Константин Вапцов в спомените си „Габрово след Освобождението“, издадени в историческата поредица „Габрово – живият град“ на Даниела Цонева и Момчил Цонев:

„В събота, през Сирни заговезни, цялата околия идваше на пазар в града. По обяд всички отиваха на „Олелийнята” – събор, дето се продава халва и боза. Там около разни свирачи (обикновено всяко село играеше около свой познат свирач), се извиваха кръшни хора. Обикновено градската община откупуваше градската музика. Щом музикантите засвирваха на пазара и тръгваха към Падалото, всеки бързаше да продаде, каквото е донесъл, и често отстъпваше стоката си на безценица и тичаше на Падалото. Веселието продължаваше, докато почне да мръква. Интересно беше да се гледа как при развалянето на някое хоро (когато свирачът му се умори и спре да свири), всички бързаха да се пуснат и тичаха да се хванат на друго, което играе“.

Книгите от поредицата „Габрово – живият град“ може да откриете в габровските книжарници „Златев“ и „Том 1″

Любопитни данни за габровската Олелийня представя н.с. Татяна Цанкова, етнолог, директор на Дома на хумора и сатирата:

Олелийня се нарича специфичното празнуване на Сирница в Габрово.

Габровската Олелийня (още от 19 век) е градски празник и представлява сложен многофункционален комплекс от обичаи и обреди, който включва:

1.     Пазар за лакомства – 16 вида халва и боза (около часовниковата кула на пазара) .  Вик и олелия – оттам Олелийня. Продавачите – маскирани.

2.     Площадно веселие – на Падало. Песни и хоро, на което няма табута и се хващат всички (куцо и сакато, даже вдовици и вдовци). Вярва се, че колкото по-буйно се играе, толкова човек ще е по-здрав през годината.

3.     Карнавално шествие – в Лъката, наречена „Веселата Хунгария”, квартал, където на 100 м е имало 13 кръчми. Шествието е за плебса и занаятчиите.

4.     Маскени балове – под Театъра и в „Майчина грижа”. Те са за едрия бизнес и за хайлайфа. По европейски тертип.

5.     Ритуална вечеря, „хамкане на халва”, вързана на конец, обхождане на домовете – кумците искат прошка на кръстниците, младите – от по-старите и всеки е длъжен да прости. „Сладки Заговезни и леки пости!”  е всеобщият поздрав.

Тези обичаи се запазват до Втората световна война. Тогава се прекъсва с традицията, прекъсва и карнавалът.

В съвремието част от обичаите са отпаднали, други са видоизменени или преместени във времето.

Справка: Т. Цанкова, „Празнуване на Сирница в Габровско“ – сп. „Български фолклор“, 1988, кн.4.; Т. Цанкова, „Олелийнята в живота на балканджията-габровец“ – сб. „Народна култура на балканджиите“, т.1, Етър, Габрово, 1996, с. 143-150.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.