Ден на Независимостта на България

Независимостта на България и габровският Цар на електричеството

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ден на Независимостта на БългарияВ деня на Независимостта на България, извоювана на 22 септември 1908 г., „Габрово – живият град“ припомня интересни моменти от паметното събитие, свързани с Габрово.

Да разлистим книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“, част от поредицата „Габрово – живият град“ на Даниела Цонева и Момчил Цонев:

Габрово е първият град, посетен от цар Фердинанд след тържественото провъзгласяване на историческия акт в старопрестолнината Търново. В 9 часа вечерта на 23 септември той пристига в града ни, приветстван в Беровата текстилна фабрика, след което получава гостоприемство и в дома на нейния собственик, известния габровски индустриалец Иван Хаджиберов. На следващата сутрин в 10 часа царят е посрещнат от кмета на Габрово Никола Голосманов, архиерейския наместник свещеник Христо Вуцов и народни представители. След почти 24-часовия си престой в Габрово Фердинанд отпътува за Казанлък.

От книгата „Имало едно време в Габрово“, първата в поредицата „Габрово – живият град“, откриваме любопитна подробност от срещата между цар Фердинанд и габровския индустриалец Иван Хаджиберов:

“Ваше Величество, Вие сте цар на България, а аз съм цар на електричеството. Добре дошли в български дом” – заявява на цар Фердинанд през 1908 г. Хаджиберов, който две години преди това построява в Габрово първата у нас водноелектрическа централа за промишлени нужди. ВЕЦ-ът на Хаджиберов е и първата в България, построена изцяло с български капитали.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.