Сурвакница © ЕМО Етър

На Нова година се сурвака за здраве и плодородие

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Сурвакница © ЕМО Етър
Сурвакница © ЕМО Етър

Днес е Нова година! Най-характерният обичай за празника в цяла България е сурвакането, разказват от Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово.

Обичаят сурвакане се изпълнява от деца на възраст от 4-5 до 10-12 години. Всяко дете носи украсена дрянова пръчка, наричана сурвакница, суровакница, сурвачка, сурва, василичарка. Нейната украса е различна. Най-често е свързана с типичния за даден район поминък – нанизи от пуканки и сушени плодове, разноцветни вълнени конци, парички, малки кравайчета и др.

Сурвакарите „удрят“ всеки член от семейството със сурвакницата, започвайки от най-възрастния, като изричат специална благословия. Сурвакарската благословия, известна и като слава, молитва, блажанка, представлява вербална магия за здраве и плодородие. Често биват сурвакани и домашните животни. Сурвакарите получават сушени плодове, орехи, кравайчета, пари или малки подаръци.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Васильовден е!

За сурвакането можем да прочетем любопитен откъс и в книгата на Момчил Цонев „Детско Габрово за деца“ ТУК


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.