Д-р Константин Вапцов - "Габрово след Освобождението"

На Лазарня в Габрово едно време

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Д-р Константин Вапцов - "Габрово след Освобождението"Лазарните са „народни сборове”, които събирали предимно младежи в Габрово едно време и се провеждали от Благовещение до третия ден след Великден  на Падало и Борово, разказва д-р Константин Вапцов в своите спомени „Габрово след Освобождението“, издадени в историческата поредица „Габрово – живият град“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева.

Повече за д-р Константин Вапцов може да прочетете в Онлайн енциклопедия Габрово тук.

Ето и разказът на д-р Вапцов:

Падало беше прочуто и с Лазарнята си. От Благовещение до третия неделен ден след Великден в Габровско играят на определено място и в определен ден „Лазарни”. Това бяха народни сборове, дето се събираха предимно младежи да играят хоро, а разни продавачи на халва, боза, лимонада, а в последно време и кръчмари, изнасяха да продават стоката си. Една от големите Лазарни беше Падалската, която става на втория ден след Великден и то на противоположния край на Падало, а не веднага след като се излезе от града. Така че да отиде човек на Лазарнята, трябваше да измине цялата дължина на поляната – повече от километър път. Тук падалските хлапаци тупаха здравата гостите си от другите махали на града (предимно тези от черковната махала), с което си заемаха и им се връщаше с лихвите следващия неделен ден на Боровската Лазарня, която беше последната за сезона. Тук децата на черковната махла се чувстваха в своя среда и бяха по-смели. Такъв беше характерът на българина. Ако нямаше в дома си с кого да се бие, излиза на улицата да дири противник в лицето на съседа си. Чувал съм хлапе да казва на слугата:

– Петре, днес никой не ме би. Набий ме барем ти.

Книгите от историческата поредица „Габрово – живият град“може да откриете в габровските книжарници „Том 1″ и „Златев“. Досега в поредицата: „Имало едно време в Габрово“, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, „Снежно Габрово за деца“, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.