Музеят на образованието пази реч от 1866 г. за празника 11 май

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Националният музей на образованието в Габрово пази оригинален документ от 19 век с реч за светите братя Кирил и Методий, написана и произнесена на 11 май 1866 г. в с. Жеравна от учителя Петко Димитров. „Да бъде тяхната памет вечна и неистрита от сърдцата на християнския род, и особено на българския народ“, казва в речта си даскал Петко от Жеравна. НМО разказва повече за празника:

На 11 май православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий. През Възраждането този ден е избран и за училищен празник.

Реч на учителя от с. Жеравна Петко Димитров, произнесена за празника 11 май 1866 г. Източник: НМО Габрово

Речта на даскал Петко Димитров е в 8 ръкописни страници, ето и откъс:

„Любезни съотечественици,
благочестиви християни,

Ето че дойде пак тържественият ден на благодарност към нашите отци и учители!

Ето че дочакахме и таз година празникът, който е свещен за нас, тоест за всичките братя българи и цялото славянско племе. Свещен е наистина и тържествен за всички ни, защото в него се славослови блажената памет за тези, които са просветили нашия и целия славянски народ, дали са ни учението Христово на наш език. Говоря за тези, които са измислили нашата азбука и превели на наш език свещеното писание. С една реч, говоря за тези, които са положили първия камък, първата основа на Христовата църква в България. А заедно с него и началото на писмеността, на книжовното учение и просвещение…

Тези хора са претърпяли заради делото си различни гонения до смъртта.

Ето, това е подвигът и заслугите на тези наши свети отци и равноапостоли Кирил и Методий. Да бъде тяхната памет вечна и неистрита от сърдцата на християнския род, и особено на българския народ. Дай Боже да се сподобим с въздвижението на потъпканото наше духовенство, което да продължи примерът на тяхната святост, на техния неуморим труд за утвърждаване на евангелското учение. Дай Боже, и ние да видим един ден такива пастири и учители, които с любовта си към народа и отечеството, още и с предаността си към престола на негово императорско величество султан Абдул Азис и да останат добър пример за всички тия синове на отечеството! Амин“.

На страниците на „Цариградски вестник“ от 26 април 1858 г. се съобщава, че в Пловдив и други градове българите започнали да честват Св. св. Кирил и Методий вместо Деня на Свети три светители като училищен празник.

Отбелязване на празника 11 май в Трявна, 1895 г. Източник: НМО Габрово

През 1859 г. паметта на светите равноапостоли е отбелязана в Габрово. Училищното тържество е организирано от тогавашния учител в Габровското училище Тодор Бурмов. Повече четете в статията на Габрово Daily тук: 11 май 1859 г. – първото честване в Габрово на празника на св. св. Кирил и Методий.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.