За Коледа и Нова година – купи книга за историята на Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

На тази Коледа и Нова година може да зарадвате близките си със смислен габровски подарък – историческа книга от поредицата „Габрово – живият град“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева. В книжарниците в Габрово „Том Първи“ и „Златев“ може да откриете две от любопитните издания – „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” и „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов”.

Столичани могат да открият книгите от поредицата „Габрово – живият град“ в книжарница „Български книжици“ (ул. „Аксаков“ 10, градинката на Кристал), която предоставя възможност и за онлайн покупка, ако не живеете в София или Габрово.

Книги от историческата поредица „Габрово – живият град“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева

Най-интересното за книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”

„Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” от авторите Момчил Цонев и Даниела Цонева събира за първи път в една книга пътеписи за Габрово от Възраждането – 22 чуждестранни и 12 български пътеписи от 1662 г. до Освобождението през 1878 г.

Книгата включва както оригиналните пътеписни текстове, така и анализ, който е добре структуриран по теми – природа и география, архитектура, историческо и стопанско развитие, етнография, народопсихология, физически облик на габровци, статистически данни за населението.

Сред по-известните автори на пътеписи са учените Феликс Каниц, Ами Буе, Виктор Григорович, руският военен Де Прерадович. Най-ранният текст е от 1662 г. и е на турския автор Евлия Челеби. Сред българите, включени в новата книга, се открояват възрожденските просветители Любен Каравелов, Найден Геров, Константин Фотинов, Иван Богоров.

Купете си книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” онлайн от „Български книжици“ ТУК

Колоритът на старо Габрово – само в спомените на д-р Вапцов

„Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” е четвъртата книга от историческата колекция „Габрово – живият град”. Спомените, които са писани в средата на 20 век, се появяват за първи път в самостоятелно издание. Вапцов пише едни от най-колоритните текстове за миналото на Габрово. Неговите спомени са истинска съкровищница от образи.

Част от текстовете на Вапцов може да откриете и в рубриката на Габрово Daily „История“ тук.

Купете си книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” онлайн от „Български книжици“ ТУК


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.