Герб на Община Габрово

Как 17 май стана Ден на Габрово вместо 16 май

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Датата 17 май е придобила гражданственост като Ден на Габрово – 17 май би трябвало да е преизчислената по нов стил дата 4 май. Но е допусната грешка.

Защо точно 4 май? На 4 май 1860 г. йеромонах Неофит Соколски оставя паметна бележка в църковна книга в църквата „Успение Богородично“, че Габрово е провъзгласено за град. 4 май 1860 г. е датата по стар стил.

Каква е разликата между датите по стар и по нов стил?

През 1916 г. България преминава от Юлианския към Григорианския календар. Заради смяната на календара в България 31 март 1916 г. е последван от 14 април. Преминаването от един календар към друг налага и преизчисляване на датите за миналите исторически събития. Така историческите събития преди 1916 г. се „сдобиват“ с две дати – „стар стил“ се наричат датите по стария Юлиански календар, а „нов стил“ – датите по новия Григориански календар, валиден и до ден днешен. Преизчисляването обаче е различно за датите от 19 век и за датите от 1900 до 1916 г. За събитията в България след 1 март 1900 г. се прави поправка в датите от 13 дни – добавят се 13 дни към датата по Юлианския календар (т.нар. стар стил), за да се получи датата по Григорианския календар (т.нар. нов стил). За историческите събития, случили се между 1 март 1800 г. и 28 февруари 1900 г., към датите от Юлианския календар се прибавят 12 дни, за да се преизчислят по новия Григориански календар. Понякога обаче грешно се добавят 13 дни и за датите от 19 век.

Връщаме се отново на датата 4 май 1860 г. Тя е била преизчислена в нов стил погрешно. Трябвало е да се направи следното преизчисление: 4+12 = 16 май, а не 17 май. Добавени са обаче 13 дни и така се е родил и 17 май като Ден на Габрово. Правилната дата за празника на Габрово трябва да е 16 май.

В българската история има и друг пример за грешка в преизчисляването – малцина запознати с тематиката знаят, че датата на обесването на Васил Левски по нов стил е 18 февруари, а не 19 февруари. За това разказва и националният исторически сайт Сторник: Защо Левски е обесен на 18, а не на 19 февруари (по нов стил) 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Ден на Габрово – статия в Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki

Още за паметната бележка на Неофит Соколски може да прочетете в статията на Габрово Daily: 4 май 1860 г. – „Нашето село Габрово ся провъзгласи за град“

Ако се интересувате от миналото на Габрово, следете рубриката на Габрово Daily „История“ тук. Още за историческите личности, места и събития от Габрово едно време може да разберете от Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg, както и във Фейсбук страницата „Габрово – живият град“.

ИСТОРИЧЕСКИ КНИГИ ЗА ГАБРОВО

Посетете специалната страница за книгата „Кварталите на Габрово“ в Онлайн музей на Габрово

Къде се продават част 1 и част 2 на „Кварталите на Габрово“?

В Габрово

Онлайн

КВАРТАЛИТЕ НА ГАБРОВО. ЧАСТ 1

  • „Български книжици“ (ТУК)
  • „Сиела“ (ТУК)
  • „Хеликон“ (ТУК)

КВАРТАЛИТЕ НА ГАБРОВО. ЧАСТ 2

  • „Български книжици“ (ТУК)
  • „Сиела“ (ТУК)
  • „Хеликон“ (ТУК)

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Купете си книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” онлайн от „Български книжици“ ТУК

Купете си книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“ онлайн от „Български книжици“ ТУК


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.