Габрово в миналото

Как се правят избори в Габрово едно време

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Габрово в миналото
Габрово в миналото. Изображение: Габрово – живият град

Чели сте как бай Ганьо прави избори, нали? Явно Алековият герой е имал свои последователи и в Габрово след Освобождението. Вижте сами как Напито и Косатя са правели избори в Шести участък в Габрово едно време. Откъсът е от спомените на д-р Константин Вапцов „Габрово след Освобождението“, публикувани в поредицата „Габрово – живият град“:

„Когато имаше избори, Шестият участък (така се наричаше още махлата) пиянстваше през цялата нощ и на заранта, предвождани от музиката с Напито и Косатя, отиваха да избират. Кой може да им се опълчи? В миг се превзема бюрото и се спечелва избора. След като се преброят вечерта бюлетините (намирани са често цели снопчета бюлетини, които са били завързани), спечелилите избора са тръгвали с музиката да обикалят града и да свирят пред къщите на противниците погребален марш и да викат „долу”. Тогава беше на мода песента:

Повилнял е в България Ремлинген * герой.
Бог да убие тез консерви, тез черни души,
тез консерви, тез Косати, тия мръсни души.

Това е по всяка вероятност творба на Петко Р. Славейков. Срещу него в Трявна е живял Иван Косатя, голям народняк за времето си. Оттам са и Косатите в песента.“ 

* Арнолд Ал. Ремлинген – руски офицер, участвал в Руско-турската освободителна война като командир на рота в Българското опълчение; по време на Режима на пълномощията е министър на външните работи (юли 1881 г. – януари 1882 г.); началник на Военното училище в София (януари 1882 г. – март 1884 г.). Ив. Вазов създава през 1881 г. стихотворението „Ремлинген”.

Купете си книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“ онлайн от „Български книжици“ ТУК

Ако се интересувате от миналото на Габрово, следете рубриката на Габрово Daily „История“ тук. Още за историческите личности, места и събития от Габрово едно време може да разберете от Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg, както и във Фейсбук страницата „Габрово – живият град“.

ОЩЕ ИСТОРИЧЕСКИ КНИГИ ЗА ГАБРОВО

Посетете специалната страница за книгата „Кварталите на Габрово“ в Онлайн музей на Габрово

Къде се продават част 1 и част 2 на „Кварталите на Габрово“?

В Габрово

Онлайн

КВАРТАЛИТЕ НА ГАБРОВО. ЧАСТ 1

  • „Български книжици“ (ТУК)
  • „Сиела“ (ТУК)
  • „Хеликон“ (ТУК)

КВАРТАЛИТЕ НА ГАБРОВО. ЧАСТ 2

  • „Български книжици“ (ТУК)
  • „Сиела“ (ТУК)
  • „Хеликон“ (ТУК)

Купете си книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” онлайн от „Български книжици“ ТУК


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.