Боядисване на яйца в ЕМО "Етър"

Как се боядисват великденски яйца с естествени багрила

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

По традиция великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък. Който не е успял тогава, може да го направи и на Велика събота. В миналото нашите баби не са използвали бои за яйца, а естествени багрила като индиго, брош, лук, дори червен пипер и др. Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово разказва за старите техники за боядисване на великденски яйца:

Багренето с материали от растителен произход е познато от дълбока древност. И днес при археологически разкопки на обекти, които датират отпреди Христа, се намират части от тъкани, багрени с растения. Природните багрила се ползват навсякъде до към средата на ХІХ в. След това навлизат синтетичните багрила. Хората бързо ги възприемат, защото с тях се багри много по-бързо и лесно.

Боядисване на яйца в ЕМО "Етър" © ЕМО "Етър"
© ЕМО „Етър“

Но пък багрилата, извлечени от растенията, са с невероятна красота. Те могат да бъдат доста наситени или с едва доловими, леки, приглушени тонове. От едно растение могат да бъдат извлечени до 15-20 нюанса. За багрилен материал могат да бъдат използвани корени, кори, листа, стебла и цветове.

За разлика от химическите бои, с растителните е трудно, почти невъзможно да се повтори точно същия цвят. Той зависи от това по кое време на годината е събран растителния материал, къде е расло растението, както и от качеството на багрилния материал. Багри се също в кисела и алкална киселина.

Багренето с растения е дълъг процес, но резултатите, които се получават, си заслужават търпението.

Да боядисаме яйцата с брош

„В съда се нарежда един пласт корени от брош, върху който се поставят яйцата. Покриват се с друг пласт брош и се заливат с вода. Яйцата се слагат сурови и се варят в получената от повишаването на температурата гъста течност.”

Да боядисаме яйцата с люспи от лук

Люспите от лук са сред предпочитаните източници на добър за боядисване на великденски яйца цвят. Необходимо е да се накиснат, да са в достатъчно количество и да се варят дълго. Цветът на яйцата е или червен, или кафяв, което зависи от люспите и от времето за престояване на яйцето в получената оцветена течност.

Да боядисаме яйцата с червен пипер

„Взема се червен пипер и се слага в студена вода. Прибавят се оцет и сол. Сместа се поставя на огъня и при завирането се слага яйцето.“

Първото боядисано яйце е червено. Отговява се с великденско яйце

Първото боядисано яйце е червено и с него домакинята потърква децата по бузите и по челото, за „да са здрави и червени“, а после го поставя при домашната икона. Там то стои до Велики четвъртък на следващата година, когато по вътрешността му гадаят какво очаква къщата и нейните стопани.

Първото великденско яйце е червено. Снимка: ЕМО „Етър“

Второто яйце се носи в житна нива или лозе – да предпазва от болести, третото се оставя за великденската погача. Червено яйце се слага и в чеиза на момата – за щастие и късмет в брака.

На Великден цялото семейство отива на тържествената църковна служба. След черква всички се връщат със запалена свещ вкъщи и се поздравяват с Христос Воскресе. Отговорът е: Воистина Воскресе.

На този ден свършва големият великденски пост. Отговява се с великденско яйце. С яйца се чука за здраве. Особена радост е то за децата, които от сутринта тръгват по къщите, за да се борят с червени яйца.

ОЩЕ ЗА ВЕЛИКДЕН И СТРАСТНАТА СЕДМИЦА

На Велики четвъртък в Габрово едно време

На Разпети петък в старо Габрово

На Велика събота в старо Габрово

На Великден в старо Габрово


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.