„Имало едно време в Габрово“: Каменски мост (днес Шиваров), е построен преди 233, а според други – преди 245 години

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Текстът е публикуван през 2008 г. в книгата „Имало едно време в Габрово“ на авторите Даниела Цонева и Момчил Цонев, издание на Фондация за българска литература, част от историческата поредица „Габрово – живият град“

Предшественикът на Шиваров мост е построен още през 1788 г. (по данни на д-р Петър Цончев и Петър Константинов). Това е т.нар. Каменски мост или “Шипка”, вторият мост над Янтра след Конашкия. По това време Габрово все още не е достигнало с къщите си до тази местност, но построяването му се налага от промяна в маршрута на пътниците към Балкана. Дотогава пътят от Габрово към Шипченския проход минава по т.нар. Мали друм, който е изоставен заради по-удобното трасе по долината на р. Паничарка през Червен бряг (днес квартал Радецки).

Според историографите братя Гъбенски Каменският мост е построен още през 1776 г. Авторите разказват, че годината на създаването му е била отбелязана върху специален надпис (по подобие на плочата на Баев мост). Но по времето на Руско-турската освободителна война, през 1877 г. обозна кола, теглена от конски впряг, пада в реката и събаря плочата с издълбания надпис и част от перваза на моста.

След 1878 г. мостът “Шипка” става по-популярен сред габровци като Шиваров мост във връзка с опълченеца и кръчмар Димитър Шиваров. Неговата къща със салон-пивница за банкети, представления, вечеринки и др. се е намирала в близост до моста. Фамилията Шиваров произлиза от “шавар”, блатна трева.

И този старинен паметник на Габрово вече не съществува. Днешният Шиваров мост е построен през 1967 г. Поради близостта си със стадиона “Христо Ботев” архитектурно е оформен като мост на спортовете чрез скулптурите на проф. Илия Илиев, Димитър Димитров и Борис Гондов.

„Къщата му [на Димитър Шиваров], доста голяма и с голяма градина отзад, не знам по каква причина беше построена вън от града съвсем самотна. Пред нея към моста беше заградена с много нисък дървен стобор около десет квадратни метра място, нещо като градина, в която беше поставена една проста дървена маса и също така пейка към стената. Там през лятото надвечер се отбиваха акционерите на фабрика “Калпазанов” [вълненотекстилна фабрика “Иван К. Калпазанов”], на връщане от Бичкинята. Това бяха Добри Калпазанов [син на Иван К. Калпазанов] и зетьовете му Васил Карагьозов, Петров, д-р [Петър] Цончев (той не пиеше никакво спиртно питие) и др. Те сядаха в градината и бай Димитър им поднасяше изстудени в корито с лед бутилки бира с чирози и фъстъци за мезе. За него време, както бирата, така и фъстъците бяха за чорбаджиите; народът пиеше ракия и вино и за мезе му служеха луканки, пастърма и в краен случай бучка сирене или парче сланина. Когато питаха Шавара [Димитър Шиваров] откъде знае кога ще му дойдат гостите, че да се приготви, той отговаряше:

– Те си имат програма като на училище, а Добри идва винаги в минутата. По него си поправям часовника, когато забравя да го навия и спре.“

д-р Константин Вапцов, края на 40-те години на ХХ век

Спомените на д-р Вапцов, от които е публикуван откъс тук, са издадени през 2012 г. в книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“, част от историческата поредица „Габрово – живият град“.  В книжарниците в Габрово „Том 1“ и „Златев“ може да откриете както спомените на Вапцов, така и „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” и най-новата книга „Кварталите на Габрово. Част 1“. Ако се интересувате от миналото на Габрово, следете рубриката на Габрово Daily „История“ тук. Още за историческите личности, места и събития от Габрово едно време може да разберете от Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg, както и във Фейсбук страницата „Габрово – живият град“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Посетете сециалната страница за книгата „Кварталите на Габрово. Част 1“ в Онлайн музей на Габрово

Купете си книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” онлайн от „Български книжици“ ТУК

Купете си книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“ онлайн от „Български книжици“ ТУК

Купете си книгата „Кварталите на Габрово. Част 1“ онлайн от следните книжарници:

  • „Български книжици“ (ТУК)
  • „Сиела“ (ТУК)
  • „Хеликон“ (ТУК)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.