Илинден е, патронен празник на кожари и кожухари

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Свети пророк Илия
Свети пророк Илия

На 20 юли (на 2 август по стар стил) се празнува Илинден. Празникът е посветен на свети пророк Илия и се тачи за предпазване от градушки и гръмотевици. За курбан се колел в миналото най-стария петел.

Имен ден имат Илия, Илиян, Илияна, Илкo, Илкa, Илчо.

Илинден е патронен празник на кожари и кожухари. Кожарството е една от най-развитите индустрии в старо Габрово. Една от най-големите габровски кожарски фабрики от миналото е „Братя Калпазанови“, днес в реконструираната й фабрична сграда се намира Домът на хумора и сатирата. Братя Калпазанови първи в Габрово въвеждат машинна обработка на кожите. Друг известен габровски кожар – Христо Влаев – за първи път в Габрово започва производство на специални обработени кожи марокин, откъдето произлиза и прозвището му Марокинджиев.

Празникът Илинден датира от IV век. Свети Илия е старозаветен пророк, живял в IX в. преди Христа. Според християнската традиция Илия бил взет на небето в огнена колесница, затова се смята, че той не е умрял като останалите смъртни. Иконите, изобразяващи св. Илия, го показват обикновено в колесница, теглена от огнени коне, отправила се към небето.

С името на св. Илия се свързват няколко чудеса: завалява дъжд след седемгодишна суша (при което езическите жреци са посрамени, а олтарът им – погълнат от водите); по неговите молитви съдовете с елей на една вдовица оставали винаги пълни, а синът й бил възкресен след внезапна смърт; водите на река Йордан се разделили пред него и ученика му, за да преминат на отсрещния бряг; по време на укриването си от преследвачи светецът бил хранен по чудесен начин от гарвани.

Книгите от историческата поредица „Габрово – живият град“може да откриете в габровските книжарници „Том 1″ и „Златев“. Досега в поредицата: „Имало едно време в Габрово“, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, „Снежно Габрово за деца“, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.