Игнажден

Игнажден е

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

ИгнажденНа 20 декември се отбелязва първият зимен празник – Игнажден. Ако празникът се падне в неделя, честването се измества с ден по-рано, на 19 декември.

В миналото старите габровци са го празнували на 2 януари и се е смятал за начало на новата година. Игнажден е най-известен с обичая „полазване“ – каква ще е новата година и дали ще е плодородна и добра се е гадаело по това кой първи ще влезе в къщата. „Полазникът“, първият гост в дома на Игнажден, бил посрещан любезно и нагощаван. Той трябвало да внесе в къщата клечки, трески, слама и да измитира гласовете на домашните животни, за да се увеличи и да бъде здрав добитъкът през годината.

Имен ден имат Игнат, Игнатка, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светла.

Българската православна църква тачи на този ден паметта на свещеномъченик Игнатий Богоносец. Според писанието св. Игнатий Богоносец е онова дете, което Христос взел на ръце и посочил на апостолите, като казал: ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно“. Игнатий бил ръкоположен от свети апостол Петър за Антиохийски епископ и изпълнявай тази длъжност в продължение на 40 години. Завършил живота си мъченически в Рим през 107 г., където бил хвърлен на лъвовете.

Икона: pravoslavieto.com


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.