Снежно Габрово за деца, автор Момчил Цонев

За Бъдни вечер и Коледа в старо Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Снежно Габрово за деца, автор Момчил ЦоневСветли коледни празници, габровци, от Габрово Daily!

За старите габровци Бъдни вечер (24 декември) е семеен празник, характерен с бъднивечерска празнична трапеза, бъднивечерски огън и обичая коледуване.

Повече за традициите на Бъдни вечер и Коледа в старо Габрово ще прочетем в книгата „Снежно Габрово за деца“, част от историческата поредица „Габрово – живият град“ на Даниела Цонева и Момчил Цонев:

„Коледните празници за габровци започвали с Бъдни вечер (Кадена вечер). Едно време тя била на 6 януари, а днес е на 24 декември. Всички членове на семейството се събирали на трапезата. На нея имало множество постни ястия. Постни означава без месо и мазнини – хляб, варено жито, боб, ошав (компот от сушени плодове), орехи, чесън, сушени ябълки.

На Бъдни вечер излизали и коледарите. Те ходели от къща в къща и пеели песни за плодородие, здраве и по-добър живот. Коледарите били момчета с тояжки и с торбички, пълни с подаръци. Стопаните ги дарявали с кравайчета и орехи. А те пеели:

“Кравай скача на полица, ври в котлето кървавица. Запей, бабо, като лани – весело на нас да стане!” А колкото и студено да било навън, щом се върнели у дома, чакал ги запаленият огън на голямо дърво, наречено бъдник.“

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ОТ „СТОРНИК“ и „ГАБРОВО DAILY“:

Коледуването и коледарите – традиции от старо Габрово

Старите думи на Бъдни вечер и Коледа

Вапцов разказва: Едно време габровци излизат на протест в защита на домашните си прасета

На Бъдни вечер и Коледа в севлиевското село Горна Росица 

Ако се интересувате от миналото на Габрово, следете рубриката на Габрово Daily „История“ тук. Още за историческите личности, места и събития от Габрово едно време може да разберете от Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg, както и във Фейсбук страницата „Габрово – живият град“.

ИСТОРИЧЕСКИ КНИГИ ЗА ГАБРОВО

Посетете специалната страница за книгата „Кварталите на Габрово“ в Онлайн музей на Габрово

Къде се продават част 1 и част 2 на „Кварталите на Габрово“?

В Габрово

Онлайн

КВАРТАЛИТЕ НА ГАБРОВО. ЧАСТ 1

  • „Български книжици“ (ТУК)
  • „Сиела“ (ТУК)
  • „Хеликон“ (ТУК)

КВАРТАЛИТЕ НА ГАБРОВО. ЧАСТ 2

  • „Български книжици“ (ТУК)
  • „Сиела“ (ТУК)
  • „Хеликон“ (ТУК)

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Купете си книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” онлайн от „Български книжици“ ТУК

Купете си книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“ онлайн от „Български книжици“ ТУК


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.