Д-р Константин Вапцов завършва строежа на театрално-библиотечната сграда в Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

През 2020 г. честваме 140 години от рождението на д-р Константин Вапцов – лекар, общественик, дарител, писател, автор на спомените „Габрово след Освобождението“, които бяха публикувани за първи път в поредицата „Габрово – живият град“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева. По повод годишнината Габрово Daily представя поредица от статии за д-р Вапцов на историка Даниела Цонева.

ЧЕТЕТЕ ПЪРВА ЧАСТ ТУК: Д-р Константин Вапцов на 140 години – авторът на колоритните спомени „Габрово след Освобождението“

Не малка част от своя живот д-р К. Вапцов посвещава за просветното и културно издигане на габровци. Само две години, след като се установява трайно в Габрово, през 1920 г. д-р Вапцов е избран за председател на Настоятелството при дружество Габровска народна библиотека „Априлов-Палаузов”. Ежегодно до 1924 г. е преизбиран на председателския пост. Още през първия му мандат неговата дейност е насочена към довършване строежа на театрално-библиотечната сграда, чийто основен камък е положен още на 30 март 1908 г., а на 31 декември 1922 г. тя е тържествено открита. В следващите години е заемал и длъжностите съветник и заместник-председател.

Годините, през които д-р Вапцов е председател на читалището „Априлов-Палаузов“, се свързват и с други благоустройствени дейности – декорирана е сцената, направена е електрическа инсталация, ремонтиран е покривът. Благодарение на Вапцов се закупуват книги и музикални инструменти, организират се научно-просветни беседи, театрални и кинематографични представления, започва издаването на библиотечния вестник „Известия”. Вапцов основава т. нар. народен университет при читалището и е негов активен лектор. Той кани за лектори също така писатели и учени – В. Ставрев, К. Мутафов, Д. Грънчаров, Антон Страшимиров, акад. Методи Попов, проф. Я. Арнаудов, Вл. Русалиев, Александър Заимов, проф. Асен Златаров, проф. Казанджиев, Еким Андрейчин, д-р Монов и много други, които представят беседи от различни клонове на обществените науки, литературата, изкуството.

Лекарската му практика се допълва и от ангажиментите като председател на габровското дружество „Червен кръст“ – от 1935 г. до 1943 г. Умелото управление на габровската червенокръстка организация се свързва с инициативите му за създаване на безплатни ученически трапезарии, на амбулатория за бърз и безплатен преглед на болните, за изграждане на градска баня поради необходимостта за поддържане на добра лична хигиена на габровци.

Сред широката публична дейност на д-р К. Вапцов  са и благотворителните му изяви. През 1941 г. в статията си „За благотворителните фондове” д-р К. Вапцов пише: „Малко са благодетелите и липсва достатъчно развито чувство за дълг към обществеността. Не виждаме по-далеко от личните си интереси”. Организираните от него благотворителни акции като председател на читалище „Априлов-Палаузов” и на дружество „Червен кръст” са доказателство за обострената му чувствителност и желание с личния си пример да мотивира повече габровци към дарителство. Той е сред дарителите за издаване „Книга на габровската индустрия” през 1934 г.

ВАПЦОВ РАЗКАЗВА – ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

На пазар в Габрово едно време

Вълшебството на старите габровски аптеки

Едно време габровци излизат на протест в защита на домашните си прасета

Как са гасили пожар в Габрово – история за общински кон и частна кокошка

Как се правят избори в Габрово едно време

Имало ли е църква „Св. Архангел“ в Габрово?

На Лазарня в Габрово едно време

Олелийнята – карнавалът на старо Габрово

За Капитан дядо Никола и за Капитан чушник

Разбойниците, които построили църква в Габрово

Ако се интересувате от миналото на Габрово, следете рубриката на Габрово Daily „История“ тук. Още за историческите личности, места и събития от Габрово едно време може да разберете от Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg, както и във Фейсбук страницата „Габрово – живият град“.

Книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“ е част от историческата поредица „Габрово – живият град“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева. Може да откриете книгата в книжарниците в Габрово „Том Първи“ и „Златев“,  а в София – в книжарница „Български книжици“ (ул. „Аксаков“ 10, градинката на Кристал), която предоставя възможност и за онлайн покупка. Купете си книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“ онлайн от „Български книжици“ ТУК

Не пропускайте и книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”, която може да си купите онлайн от „Български книжици“ ТУК


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Даниела Цонева е дългогодишен историк и общественик в Габрово. От 1986 до 2018 г. работи в Исторически музей – Габрово, от 1989 като уредник в отдел „История на българските земи през ХV –ХIХ век”. Автор на книгата “Габровските квартали. Родени от пътя, закърмени от реката” (2001 г.). Съавтор на историческата поредица “Габрово – живият град” и книгите „Имало едно време в Габрово” (2008, 2009), „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” (2010), „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” (2012). Председател на сдружение "Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово".

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.