Паметникът на свободата на Шипка © Габрово Daily

Габрово и габровци в старата книжнина: Помощта на габровци през Руско-турската война (1877-1878)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Габровци активно подпомагат руските и българските защитници на Шипка по време на Руско-турската война от 1877-1878 г., разказват чуждестранни и български пътешественици от това време. За това разбираме от книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” от авторите Момчил Цонев и Даниела Цонева, част от поредицата „Габрово – живият град“. Това е първата и единствена книга, която събира в едно пътеписите от Възраждането за нашия град.

„Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”, автори Момчил Цонев, Даниела Цонева
„Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”, автори Момчил Цонев, Даниела Цонева

По спомените на Стефан Кисов на 12 август 1877 г. през нощта той среща много българи, които спят дълбоко покрай пътя в прохода. Това са бежанците от Южна България и „габровчени”, които “с голям риск за живота си дохождаха да носят вода на превързочния пункт – за ранените и за шипченските защитници”. Около спящите габровци има „бурета, бъкели и други съдове за вода”.

Габровското население продължава да подпомага нуждаещите се и през ноември 1877 г.: “те всички твърде съчувствено се отнасяха към бедните бежанци и им помагаха кой с каквото можеше. Но какво можаха да направят те на хиляди нещастници, когато положението на мнозина от самите тях беше не съвсем завидно. Мнозина от габровските жители бяха отдали вече всичко, каквото имаха. […] те снабдиха две казашки сотни с всички долни дрехи; също такива дрехи раздадоха на всичките дружини от българското опълчение”. Помощта включва и военните болници в града: „когато се от­кри лазарет [рус., малка болница във военна част – б.н.] за болни и ранени в Габрово, жените донасяха коя каквото имаше. Аз сам чух, когато заведующият лазарета на 14-а дивизия разказваше на една група офицери, в числото на които бях и аз, че габровските граждане нищо не са жалили:

– Всичко донесоха, казваше той. Като започнеш от лъжица и паница, дадоха дори и копринени юргани, възглавници, дюшеци и пр. И всичко носяха сами без принуждение.”

Може да откриете книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” в книжарниците в Габрово „Том Първи“ и „Златев“. В София книгите от поредицата „Габрово – живият град“ се продават в книжарница „Български книжици“ (ул. „Аксаков“ 10, градинката на Кристал), която предоставя възможност и за онлайн покупка.

Купете си книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” онлайн от „Български книжици“ ТУК

Ако се интересувате от миналото на Габрово, потърсете и останалите книги от историческата поредица „Габрово – живият град“ на Даниела Цонева и Момчил Цонев. Книгите се продават в габровските книжарници „Том 1″ и „Златев“, както и онлайн в сайта на „Български книжици“ ТУК. Досега в поредицата: „Имало едно време в Габрово“, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, „Снежно Габрово за деца“, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“.

Добре дошли сте в новия Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg, както и във Фейсбук страницата за габровска история „Габрово – живият град„.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Габрово и габровци в старата книжнина: Габровци са свободолюбиви и с бунтовен дух

Габрово и габровци в старата книжнина: „Ние сме истински българи и храбри хора”

Габрово и габровци в старата книжнина: Габровци са извънредно интелигентни


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.