Габрово и габровци в старата книжнина: Габровци са извънредно интелигентни

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

За габровци от Възраждането чуждестранните пътешественици казват, че са ученолюбиви и интелигентни. За това разбираме от книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” от авторите Момчил Цонев и Даниела Цонева, част от поредицата „Габрово – живият град“. Това е първата и единствена книга, която събира в едно пътеписите от Възраждането за нашия град.

„Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”, автори Момчил Цонев, Даниела Цонева
„Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”, автори Момчил Цонев, Даниела Цонева

През 1877 г. испанският военен кореспондент Хосе Луис Пелисер пише, че “в централната част и по планинските местности населението е във всяко отношение много по-културно”. Според Феликс Каниц, посетил Габрово през 1871 г., основният мотив за славата на Габрово е “извънредната интелигентност и енергичност на неговите жители, от които мнозина са видели много свят”. Виждането на “много свят” се извършва от габровската търговска емиграция, която се отправя към най-големите търговски центрове на Влашко, Молдова, Трансилвания и Русия през ХVІІІ и началото на ХІХ век. Габровската търговска диаспора играе изключително важна роля за развитието на родното си място, включително и в областта на новобългарското образование (с примера на одеските търговци Васил Априлов и Николай Ст. Палаузов). Затова и Каниц обобщава, че Габрово “полага големи усилия за издигането на интелигенцията чрез добри учебни заведения”.

Ако се интересувате от миналото на Габрово, потърсете книгите от историческата поредица „Габрово – живият град“ на Даниела Цонева и Момчил Цонев. Книгите може да откриете в габровските книжарници „Том 1″ и „Златев“, както и онлайн в сайта на „Български книжици“ ТУК. Досега в поредицата: „Имало едно време в Габрово“, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, „Снежно Габрово за деца“, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“.

Добре дошли сте в новия Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg, както и във Фейсбук страницата за габровска история „Габрово – живият град„.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Габрово и габровци в старата книжнина: Габровци са свободолюбиви и с бунтовен дух

Габрово и габровци в старата книжнина: „Ние сме истински българи и храбри хора”


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.